Ceny bydła jeszcze są stabilne

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
06-10-2020,16:30 Aktualizacja: 06-10-2020,14:50
A A A
Żywiec wołowy w krajowym skupie w czwartym tygodniu września utrzymał swoją cenę. W tym samym okresie za ćwierćtusze wołowe płacono o 3% więcej jak przed tygodniem.
 
Bydło w Polsce w dniach 21-27 września skupowano średnio po 6,32 zł za kg. Jego cena była zbliżona do tej odnotowanej  tydzień i miesiąc wcześniej. Jednocześnie była ona o 7% wyższa niż przed rokiem. 
 
W czwartym tygodniu września cena sprzedaży kompensowanych ćwierćtusz wołowych z młodych buhajków do 2 lat wynosiła średnio 13,15 zł za kg.
 
ceny produktów mlecznych, masło w blokach, mleko w proszku, ser, ceny w Polsce

Ceny większości produktów mlecznych wzrosły

Krajowe notowania większości produktów mlecznych pod koniec września wzrosły. Masło w blokach w ciągu tygodnia podrożało o 1,5%, a za masło konfekcjonowane płacono o 2 gr za kg więcej.    Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka...
 
Była ona o 3% wyższa niż tydzień wcześniej i o 1% wyższa niż przed miesiącem. Jednocześnie ćwierci wołowe były o 6,5% droższe niż w analogicznym tygodniu ubiegłego roku – informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. 
 
W pierwszym tygodniu października za buhaje powyżej 600 kg płacono średnio 7,02 zł za kg, za jałówki 6,59 zł za kg, a za krowy 4,83 zł za kg.  
 
Średnie krajowe ceny skupu w rozliczeniu poubojowym (wbc) za byki do 30 miesięcy wynosiły 12,65 zł za kg, za jałówki do 30 miesięcy 12,57 zł za kg, a krowy kosztowały 10,61 zł za kg. 
 
Więcej informacji dotyczących hodowli bydła i produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło". ZAPRENUMERUJ
 
 

 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA