Brakowanie stada krów to strata czy zysk?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
02-10-2016,8:00 Aktualizacja: 02-10-2016,8:13
A A A

Brakowanie pod względem kosztów plasuje się na drugim miejscu zaraz po żywieniu z wielkością 17-18 proc. Jeśli więc produkcja jednego litra mleka pochłania ok. 1 zł to z tej wielkości na odtworzenie stada przypada 18 groszy.

Istnieje bardzo wiele różnych wzorów i modeli obliczania brakowania. Najprostsza kalkulacja tempa brakowania polega na podzieleniu liczby krów usuniętych ze stada przez ich stan średnioroczny i pomnożeniu przez 100.

Jeśli więc stado liczy 80 krów i usunęliśmy z niego 25 to według wzoru tempo brakowania obliczamy następująco: 25 : 80 x 100 co daje nam 31,25 proc.

Angus, bydło mleczne, hodowla bydła

Angus - niewymagające i odporne bydło mięsne

Bydło angus jest drugą, obok herefordów, najbardziej liczną rasą mięsną na świecie. Ich hodowlą od blisko pięciu lat zajmował się Mieczysławo Sabisz z miejscowości Stary Barkoczyn w woj. pomorskim, a od roku jego obowiązki przejął syn...
Przyczyny brakowania w dużych oborach są zupełnie inne niż w małych obiektach. W tych pierwszych są to jałowość, mastitis, choroby metaboliczne i kulawizny. Często obserwuje się występowanie kilku przyczyn jednocześnie. W małych oborach na czoło wysuwa się ketoza.

W ocenie kosztów brakowania należy wziąć pod uwagę kilka czynników. Po pierwsze czy przez usunięcie zwierzęcia ze stada nie zabraknie mi krów w oborze czyli czy to stanowisko nie zostanie puste? Po drugie czy zamiana brakownej krowy na lepszą da mi większy zysk? Odpowiedź na to pytanie musi uwzględnić cenę za mleko, koszt odchowu jałówki oraz dostępność materiału najlepiej odchowanego we własnym zakresie.

Koszty brakowania zależą przede wszystkim od terminu usunięcia krowy z gospodarstwa czyli dnia jej laktacji oraz od przyczyny i wieku. Jeśli więc usuwamy pierwiastkę na początku laktacji koszt tego zdarzenia będzie zdecydowanie wyższy niż w przypadku np. krowy w szóstej laktacji.

Każda decyzja o opuszczeniu stada przez krowę jest naszą porażką. Powinniśmy więc przyjąć cel i robić wszystko, żeby go zrealizować. Dziś brakowanie na wielu dobrze zarządzanych fermach wynosi 25-26 proc. Wyrażając zgodę na 30-35 proc. zwyczajnie odpuszczamy temat i godzimy się na straty.

Więcej informacji na temat brakowania krów ze stada można znaleźć we wrześniowo-październikowym Hoduj z Głową Bydło nr 5 [83] ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA