Produkowanie żywności na małą skalę ma być łatwiejsze

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
26-09-2018,8:40 Aktualizacja: 26-09-2018,8:46
A A A

Rząd przyjął projekt ustawy, który ma ułatwić produkowanie żywności na małą skalę. Przepisy przewidują m.in. zniesienie obowiązku przygotowania i zatwierdzenia przez powiatowego lekarza weterynarii projektu technologicznego zakładu.

Chodzi o projekt ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, przedłożony przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi.

sprzedaż bezpośrednia,jan krzysztof Ardanowski, polityka rolna, plan dla wsi, rada ministrów

Rolnikom łatwiej będzie sprzedać swoje produkty

Rada Ministrów przyjęła projekt zmiany ustawy dotyczący sprzedaży produktów przez rolników. Dzięki nowym przepisom gospodarze będą mogli sprzedawać wyprodukowaną przez siebie żywność do sklepów i restauracji czy...

Nowe przepisy będą dotyczyły podmiotów prowadzących sprzedaż bezpośrednią lub działalność marginalną, lokalną, ograniczoną.

Przewidują też zniesienie obowiązku zatwierdzenia przez powiatowych inspektorów sanitarnych lub granicznych inspektorów sanitarnych zakładów prowadzących produkcję i wprowadzanie na rynek żywności (żywności pochodzenia niezwierzęcego oraz żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego).

Sprawa dotyczy produkcji odbywającej się w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, gdzie regularnie przygotowuje się żywność, aby wprowadzić ją do handlu.

Nowe rozwiązania mają wejść w życie 1 stycznia 2019 r.
 

Poleć
Udostępnij