Mięsna firma niechlubnym rekordzistą. Rosną długi producentów żywności

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Magdalena Jarco PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
03-03-2020,9:20 Aktualizacja: 03-03-2020,9:21
A A A

Do 1,13 mld zł wzrosły zaległości producentów żywności wobec banków i partnerów biznesowych - wynika z raportu "Przemysł spożywczy w Polsce: Co dwunasta firma ma problemy z wypłacalnością".

Autorzy raportu opracowanego przez Rejestr Dłużników BIG InfoMonitor we współpracy z Polską Federacją Producentów Żywności zaznaczyli, że zaległości producentów żywności stanowią ponad jedną piątą długów całego sektora przemysłowego.

firmy rolne, rolnicy indywidualni, długi branży rolnej, Rejestr Dłużników BIG InfoMonitor

Długi sektora rolnego dochodzą do miliarda. Gdzie jest najgorzej?

Niespłacone zobowiązania firm rolnych i rolników indywidualnych wyniosły w II półroczu 915 mln zł - wynika z danych Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor oraz BIK. Najwięcej do oddania mają firmy oraz gospodarze z Wielkopolski. W...

Łączne przeterminowane zadłużenie większych przedsiębiorstw wyniosło na koniec trzeciego kwartału 2019 r. prawie 802,5 mln zł, a mniejszych niemal 324,5 mln zł.

Największy udział w przeterminowanym zadłużeniu sektora ma branża mięsna (45,6 proc.). Na tę branżę przypada również najwyższy odsetek niesolidnych dłużników - 10,2 proc. Rekord - 16,4 proc. niepłacących na czas - należy do producentów oraz przetwórców mięsa drobiowego.

Wśród nich najwyższe zaległości ma firma ze Śląska, której łączny przeterminowany dług przekroczył 81 mln zł.

Na drugim miejscu, jeśli chodzi o udział w przeterminowanym zadłużeniu, jest przetwórstwo owocowo-warzywne (13,9 proc.), na kolejnych: producenci wyrobów piekarskich i mącznych (11,2 proc.) oraz przemysł olejarski (8,6 proc.).

Pozytywnie wyróżnia się branża mleczarska. Producenci mleka, serów i lodów odpowiadają zaledwie za 2,9 proc. zadłużenia sektora, podczas gdy ich udział w produkcji sektora sięga 17 proc.

pomoc dla zadłużonych gospodarstw, długi rolników, kredyty dla rolników, krir, kowr, arimr

Gdzie ta pomoc dla zadłużonych gospodarstw? KRIR interweniuje

Hucznie ogłaszana ustawa o restrukturyzacji zadłużenia podmiotów prowadzących gospodarstwa rolne póki co nie działa w praktyce. Niektóre formy pomocy nie są bowiem dostępne dla mających kłopoty rolników. Dużo...

W bazach BIG InfoMonitor oraz BIK - jak wskazano - przemysł miał na koniec III kw. 2019 r. 5,44 mld zł przeterminowanych zobowiązań.

"Branża spożywcza odpowiada za 16 proc. całkowitej produkcji sprzedanej przemysłu, udział w kwocie zaległości sektora przemysłowego przekracza ten poziom i wskazuje, że kłopoty z uzyskaniem płatności ze strony producentów żywności są poważniejsze niż w innych gałęziach przetwórstwa" - czytamy w raporcie.

Eksperci podkreślili, że jeszcze wyraźniej widać to po udziale firm niepłacących zobowiązań na czas. W branży spożywczej jest takich przedsiębiorstw 7,9 proc. (działających, zawieszonych i zamkniętych), a w całym przemyśle 5,6 proc., natomiast średnia dla całej gospodarki to 6,2 proc.

Jak powiedział Sławomir Grzelczak, prezes BIG InfoMonitor w niekorzystnych statystykach spory udział ma handel. - Jego zaległości wobec dostawców rosły w minionym roku w wysokim tempie, a wśród oczekujących miesiącami na płatność od handlu są też producenci żywności" - zaznaczył.

budżet ue, wspólna polityka rolna, wpr po 2020 roku, copa cogeca, Pekka Pesonen

Budżet unijny nie do przyjęcia. Dochody rolników muszę wzrosnąć

Copa Cogeca, jako przedstawiciel 22 milionów rolników i ich rodzin oraz 22 tysięcy spółdzielni rolniczych uważa, że zaproponowane finansowanie przyszłej Wspólnej Polityki Rolnej na poziomie niższym od obecnego jest...

Dodał, że kwota zaległości producentów artykułów spożywczych w ciągu roku wzrosła o ponad 19 proc.; w przypadku sumy zaległości wszystkich sektorów było to niespełna 12 proc. Według Grzelczaka głównie pogłębiają się problemy firm, które już wpadły w tarapaty, bo sam udział niesolidnych dłużników wśród producentów artykułów spożywczych w tym czasie się nie zmienił.

W opinii cytowanego w raporcie Andrzeja Gantnera, wiceprezesa oraz dyrektora generalnego Polskiej Federacji Producentów Żywności, warunki funkcjonowania przemysłu spożywczego, a co za tym idzie poziom rentowności przedsiębiorstw, trudno uznać za stabilne.

Wskazał na wzrastające koszty pracy, nośników energii, gwałtowne wahania cen surowców rolnych wywołane warunkami klimatycznymi oraz epidemiami typu ASF, dużą presję cenową ze strony dystrybutorów.

Powoduje to - jak wyjaśnił - że wiele przedsiębiorstw boryka się ze spadkiem marż, co jest szczególnie widoczne w największych branżach takich, jak przetwórstwo mięsa, mleka, owoców i warzyw.

- Kumulacji negatywnych czynników nie udaje się kompensować przez dalszy wzrost wydajności pracy, skalę produkcji czy wprowadzanie oszczędności w działalności firmy. Muszą być one kompensowane przez wzrost cen produktów - to dlatego w zeszłym roku inflacja związana ze wzrostem cen żywności była dwa razy wyższa niż średnia inflacja w Polsce - podkreślił. Ocenił, że w 2020 r. wzrost cen żywności będzie postępował.
 

Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu