Suwalski Laktopol zwiększa zdolności produkcyjne

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
06-10-2021,16:00 Aktualizacja: 06-10-2021,15:49
A A A
Laktopol Sp. z o.o. jest od maja tego roku dzierżawcą spółdzielni mleczarskiej w Bielsku Podlaskim. Znajduje się tam proszkownia, dzięki której zakład zwiększa swoje zdolności produkcyjne. 
 
Mleczarnia w ostatnich tygodniach rozpoczęła testową produkcję wyrobów, które stanowią stałą ofertę suwalskiego przedsiębiorstwa. Na skutek pożaru w proszkowni produkcja musiała zostać wstrzymana. W najbliższym czasie szkody mają być usunięte, a produkcja wznowiona.
 
Laktopol jest uznanym producentem proszków mlecznych. Oferowany przez zakład Instant Fat Filled Milk Powder, czyli mleko odtłuszczone z dodatkiem tłuszczów roślinnych sprzedaje się na rynki ponad 90 krajów świata. 
 
Danone, Żywiec Zdrój, Nutricia, Nutri-Score, produkty mleczne, pandemia, Covid-19, środowisko naturalne, żywienie

Spółki Danone podsumowują swoje działania z 2020 roku

Danone bierze na cel potrzeby żywieniowe Polaków i wyzwania klimatyczne. Firma opublikowała raport wpływu podsumowując działania na rzecz zdrowia, planety i polskiej gospodarki zrealizowane w 2020 roku. Gwarancja zatrudnienia dla wszystkich...
Wiele produktów trafia do Afryki oraz na Bliski i Daleki Wschód, a także do Stanów Zjednoczonych. Grupa Polindus - Laktopol wytwarza blisko 30 rodzajów wyrobów mlecznych w proszku, 13 gatunków masła i miksów oraz sery. 
 
W ostatnimi czasie wprowadziła na rynek produkt, który stosuje się głównie do zabielania kawy i herbaty. Coraz większym zainteresowaniem odbiorców cieszy się aglomerowana maltodekstryna w proszku.
 
Popyt na Fat Fillet Milk Powder przekracza zdolności produkcyjne zakładu w Suwałkach. Dlatego od maja zakład dzierżawi bielską Spółdzielnię Mleczarska "Bielmlek", która jest w upadłości. 
 
Celem spółki jest wdrożenie produkcji Fat Fillet Milk Powder na nowo wybudowanej instalacji wyparno-suszarniczej. Jej zdolności są identyczne jak bliźniaczej instalacji pracującej w Suwałkach.
 
Do zakładu w Bielsku Podlaskim, gdzie prowadzone były próby suszenia proszku, byli delegowani pracownicy z Suwałk, aby przekazać swoją wiedzę nowym pracownikom. 
 
Firma zwiększyła wydajność urządzeń przy zachowaniu odpowiedniej jakości proszków. Niestety pożar na terenie zakładu spowodował, że działania trzeba było na chwilę wstrzymać.
 
Wypadek nie wpłynął na dalsze działania Laktopolu. Jego zarząd ma na celu przywrócenie produkcji, utrzymanie zatrudnienia pracujących tam osób i zatrudnienie nowych. Docelowo plany zakładają zwiększenie kadry w Bielsku Podlaskim o kolejne 100 osób. 
 

 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu