Kiszonka pod ścisłą kontrolą, czyli Blulog dla rolników

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
28-07-2016,7:40 Aktualizacja: 28-07-2016,7:57
A A A

W ostatnich latach poziom technologii w rolnictwie dynamicznie wzrósł. Coraz popularniejsze rolnictwo precyzyjne zdobywa kolejnych zwolenników, zachęcając producentów do tworzenia nowych rozwiązań.

Teraz ze swoją technologią do gry wkracza poznański startup Blulog.

Do tej pory Blulog tworzył rozwiązania termometryczne głównie dla branży spożywczej i logistycznej. Swoją technologię oparł na innowacyjnym systemie pomiaru m.in. temperatury, wilgotności, ciśnienia czy promieniowania UV w czasie rzeczywistym.

Kiszonki i preparaty mlekozastępcze muszą być najlepsze

Sucha masa zbieranych traw i kukurydzy wpływa na zawartość cukrów i białka oraz przebieg fermentacji w kiszonce. Z kolei cielęta powinny pić wysokiej jakości preparaty mlekozastępcze, które w porównaniu do surowego mleka...
Z rozwiązań polskiej firmy korzystają m.in. Georg Utz Polska, Isle aux Dessert, Saumextra, Schiever Group czy francuskie restauracje, apteki i producenci żywności. Blulog, choć jest polskim startupem, swoją współpracę z firmami rozpoczął w 2014 roku we Francji. Dopiero w 2016 roku marka zaczęła oferować rozwiązania na polskim ryku. Opracowana technologia ma zyskać zwolenników także w branży rolniczej.

Blulog, opracowując technologię termometryczną, stworzył rozwiązania, które wpisują się w zakres rolnictwa precyzyjnego i mogą być wykorzystywane, m.in. w procesie kiszenia.

Kiszonka powstaje w wyniku fermentacji, a wytworzenie produktu wysokiej jakości jest ściśle związane z temperaturą i pH. Szczególnie istotnym czynnikiem jest fermentacja, dzięki której powstaje kwas mlekowy.

Dobre ubicie zwiększa jakość kiszonki

Jednym z istotnych czynników decydujących o jakości pasz objętościowych jest ich ubicie. Im będzie słabsze tym uzyskamy materiał gorszej jakości. Przyczynia się do tego pozostawione w jego wnętrzu powietrze, które powoduje dużą...
Wytwarza się niskie pH, a temperatura materiału wzrasta o ok. 10-15 stopni Celsjusza. Skuteczna kontrola temperatury i pH możliwa jest dzięki umieszczeniu w kiszonce systemu odczytującego aktualne dane, które następnie są przekazywane drogą radiową do przekaźnika z łączem internetowym.

W efekcie przekaźnik wysyła informacje do komputera bądź smartfona. Jakiekolwiek zmiany wartości temperatury czy pH są rejestrowane, dzięki czemu właściciel kiszonki ma o niej pełną wiedzę.

- Rozwiązanie pozwala kontrolować kiszonkę, co prowadzi do przewidzenia jej realnej wartości w postaci białka i energii ­- mówi Zbigniew Bigaj, założyciel marki Blulog. ­- Wszelkie zmiany temperatury bądź pH są bezpośrednio przekazywane za pomocą e-maila bądź SMS-a. Dodatkowo wszystkie dane zapisywane są w bazie danych, dzięki czemu możemy je analizować i ewentualnie zapobiec błędom - dodaje.

Dobra kiszonka to podstawa

Międzynarodowa Konferencja Kiszonkarska zorganizowana przez firmę "Polmass" odbyła się w Pawłowicach w Instytucie Zootechniki. Wśród prelegentów znalazł się dr Christer Ohlsson, będący konsultantem w najlepszych oborach USA...
Jak deklaruje Bigaj, rozwiązanie ma być dostępne nie tylko w przypadku produkcji kiszonki. Technologia pozwala na kontrolę wielu innych czynników, jak na przykład promieniowania UV czy wilgotności.

Rozwiązania polskiego startupu mogą przydać się także producentom mleka, sadownikom, jak i podczas transportu zbóż i pasz. Blulog jest w stanie zapewnić technologię, która pozwala kontrolować temperaturę owoców czy warzyw w specyficznych warunkach transportowych. System jest w stanie zbadać temperaturę np. jabłka czy arbuza  zarówno wewnątrz owocu, jak na zewnątrz.

Jak zaznacza Bigaj, posiadanie danych termometrycznych jest również zabezpieczeniem dla rolników w wyniku ewentualnych zarzutów odbiorców  co do jakości produktów .

Kiszonka z kukurydzy. O czym pamiętać podczas układania świeżej zielonki w silosie?

Sam zbiór kukurydzy, który jest niezwykle ważny, to jednak tylko połowa sukcesu w przygotowaniu dobrej kiszonki. Drugą równie istotną sprawą jest prawidłowe przygotowanie silosu bądź pryzmy oraz dobre ubicie i zabezpieczenie...
- Niekiedy rolnikowi trudno wykazać, że jego produkty były przechowywane w odpowiednich warunkach. System kontroli wraz z historią pozwoli zapobiec roszczeniom ze strony odbiorców - mówi Bigaj.

Właściciel marki Blulog uważa, że jego rozwiązanie jest odpowiedzią na problemy, z jakimi spotykają się rolnicy.

- Proces przechowywania i transportu może naruszyć strukturę biologiczną i chemiczną żywności, dlatego ważna jest dbałość o ich odpowiednią jakość - tłumaczy Zbigniew Bigaj.

Blulog dostarcza technologię podmiotom zainteresowanym monitoringiem i kontrolą temperatury. Z rozwiązań polskiej firmy do tej pory skorzystało wiele francuskich marek, w tym sieci spożywcze i kosmetyczne, producenci żywności, czy restauracje.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
WAŻNE TERMINY