De Heus podsumowuje rok 2022 w raporcie ESG

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
30-10-2023,9:30 Aktualizacja: 30-10-2023,9:36
A A A

De Heus w swoim drugim raporcie ESG (Environmental, Social and Governance) przedstawia wpływ na środowisko i otoczenie.

Zadaniem De Heus jest wytwarzanie wysokiej jakości paszy tak, aby zapewnić zwierzętom zdrowy rozwój. Raport ESG to podsumowanie roku działalności firmy tj. pracy 749 pracowników.

Firma jednocześnie bierze na siebie współodpowiedzialność za bezpieczne produkty trafiające do konsumentów, a także rozwój efektywnego i przyjaznego dla środowiska rolnictwa.

De Heus, Certyfikat PIM "bez GMO", wytwórnia pasz, Łęczyca, Grodzisk Wielkopolski, Łomży, nonGMO, GMO, mleko

Wytwórnie De Heus produkują bez GMO

Firma De Heus pozytywnie przeszła kolejną turę zewnętrznych audytów i uzyskała certyfikat zgodności ze standardem Polskiej Izby Mleka "bez GMO". Certyfikat PIM "bez GMO" uzyskały wytwórnie pasz w Łęczycy, Grodzisku...

Przedstawione w raporcie ESG dane związane są m.in. z emisją gazów cieplarnianych, zużyciem energii czy poborem wody. Prezentują również działania dążące do poprawy efektywności środowiskowej organizacji oraz aktywności redukujące zużycie antybiotyków na fermach czy też pracę nad zrównoważonym łańcuchem dostaw, od surowców po żywność.

W raporcie znajdują się tematy, które ukazują rozwiązania żywieniowe oparte na obniżeniu azotu w odchodach zwierząt oraz amoniaku w powietrzu. Związane są one także z odpowiedzialnością za dobrostan zwierząt, miejsce pracy, otoczenie, środowisko społeczne i klimat oraz bezpieczeństwo pasz i żywności.

– Zrównoważony rozwój to wielka odpowiedzialność za nasz klimat oraz dobro przyszłych pokoleń, dlatego współpracujemy z klientami i partnerami, aby, przy zachowaniu maksymalnego dobrostanu zwierząt, optymalizować produkcję bezpiecznej i zdrowej żywności – mówi Jarosław Rogoża, dyrektor pionu rozwoju i technologii De Heus, odpowiedzialnego za powstanie raportu dodając:

– Jednocześnie dążymy do ciągłego doskonalenia swoich procesów i prowadzenia ich w sposób zrównoważony, a także inicjujemy lokalne działania w ramach programu "Działamy i wspieramy", prowadzimy serwis środowiskowy ferm i wytwórni oraz stawiamy na współpracę i zakupy od lokalnych dostawców.

Bartosz Czarniak, trzoda chlewna, wieprzowina, ceny tuczników, trzoda chlewna, ceny pasz, VEZG, warchlaki, prosięta

Cena tuczników bez zmian. To pozytywne zaskoczenie?

Cena skupu tuczników na dużej giełdzie VEZG w Niemczech pozostaje bez zmiany. W obecnym tygodniu ubojowym zakłady mięsne za Odrą nadal płacą za nie 2,10 euro za kg wbc. – Pozytywnie zaskoczyło mnie to, że cena na giełdzie VEZG nie...

– Zdając sobie sprawę z tego, jak wielki wpływ na środowisko ma nasza działalność, kolejny już rok obliczamy ślad węglowy emitowany przez nas samych. Wdrażamy także szereg udoskonaleń, dzięki którym nasze fabryki pracują sprawniej. Korzystamy z odnawialnych źródeł energii, między innymi instalacji fotowoltaicznych, wykorzystujemy energooszczędne silniki – mówi Adam Zaleski, prezes De Heus.

Firma oblicza ślad węglowy organizacji, aby ocenić jak wpływa na klimat oraz czy działania, które podejmuje, pomagają jej efektywnie przeciwdziałać zmianom klimatycznym.

W kalkulacji śladu węglowego uwzględnia wszystkie 3 zakresy. Obejmują one emisje w całym łańcuchu wartości.

Obliczenia śladu węglowego wykonuje zgodnie z dwiema metodami: location-based i market-based.

W 2022 r. w wyniku działalności De Heus wyemitowano 1 203 045 t CO2e (market-based). Jest to co prawda wzrost śladu węglowego, ale związany przede wszystkim ze wzrostem produkcji, wymaganym przez rosnące potrzeby.

Publikacja jest oparta na międzynarodowym standardzie Global Reporting Initiative (GRI). Raport powstał, mimo, że spółka nie jest objęta obowiązkiem raportowania pozafinansowego.

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)| Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków





Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu