Produkcja wołowiny będzie rosnąć

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
08-11-2016,12:05 Aktualizacja: 08-11-2016,13:02
A A A

Eksperci z Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) prognozują w najnowszym, październikowym raporcie, że w 2016 roku produkcja mięsa wołowego na świecie zwiększy się o 0,8 proc. do 60,5 mln ton.

W przyszłym roku wytwórczość tego gatunku mięsa ma pójść w górę o kolejne 1,4 proc. do 61,3 mln ton. To efekt większej produkcji w Stanach Zjednoczonych oraz w krajach Ameryki Południowej. Mniej wołowiny do światowego bilansu wniesie natomiast Australia - o 18,5 proc. w br. i o 2,9 proc. w 2017 r. - informuje FAMMU/FAPA.

wołowina, kraje mercosur, ue-kraje mercosur, umowa o wolnym handlu

Producenci wołowiny z Brazylii chcą gwarancji dostępu do rynku UE

Największe brazylijskie lobby farmerskie (CNA) naciska na negocjatorów ze strony krajów Mercosur o zabezpieczenie w umowie liberalizującej handel z Unią Europejską kontyngentu taryfowego na wołowinę w wysokości powyżej 120 tys. ton....

Farmerzy na Antypodach zintensyfikują działania zmierzające do zatrzymywania zwierząt płci żeńskiej w stadach oraz odbudowy pogłowia bydła.

W przyszłym roku więcej wołowiny wyprodukuje Brazylia (o 2 proc. do 9,5 mln ton) oraz Argentyna (o 3,8 proc. do 2,7 mln ton). Wzrost w tym pierwszym państwie będzie wynikiem kontynuacji ekspansji eksportu mięsa wspieranego przez relatywnie słabego reala oraz zwiększony dostęp do takich rynków zbytu, jak Chiny, Arabia Saudyjska i USA.

Niewielki skok wytwórczości mięsa wołowego w Argentynie będzie z kolei efektem przyjętych zmian polityki nowego rządu, czyli m.in. ze zniesienia podatku eksportowego oraz kwot wywozowych. Ma to zachęcić farmerów do odbudowy pogłowia bydła oraz zwiększenia wagi zwierząt.

Poleć
Udostępnij
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi aktualnościami.
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu