Producenci żywności ostrzegają: jest groźba niedoborów towarów

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Tomasz Augustyniak PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
01-04-2020,10:30 Aktualizacja: 01-04-2020,10:36
A A A

Organizacje zrzeszające producentów żywności w Azji Południowo-Wschodniej ostrzegają przed zakłóceniem łańcucha dostaw żywności przez blokady, stosowane w kolejnych państwach w związku z pandemią koronawirusa.

We wspólnym oświadczeniu organizacje Food Industry Asia (FIA) i ASEAN Food and Beverage Alliance (AFBA) wzywają azjatyckie rządy do zapewnienia niezakłóconej produkcji i dystrybucji produktów żywnościowych oraz napojów.

polska żywność, bezpieczeństwo żywnościowe, eksport żywności, jan krzysztof ardanowski

Wybierając polską żywność ratujemy gospodarstwa

- Nasza żywność jest jedną z najlepszych na świecie. Sięganie po nasze produkty to nie tylko kwestia tego, że chcemy dobrze i zdrowo się odżywiać, to jest podstawowe działanie wspierania gospodarki - podkreśla minister Jan Krzysztof Ardanowski....

"Jeśli (zbyt) restrykcyjne ograniczenia zostaną wprowadzone przez poszczególne kraje w odpowiedzi na pandemię Covid-19, spowoduje to efekt domina w regionalnym łańcuchu dostaw" - napisał w oświadczeniu Matt Kovac, szef FIA.

Prezes AFBA Abdul Halim Saim zwraca uwagę, że wytwórców już teraz zaczęły dotykać niedogodności przy transporcie żywności. Wskazał na opóźnienia i utrudnienia w produkcji, dostępie do surowców, opakowań i siły roboczej. Szczególnie dotkliwe są, jego zdaniem, ograniczenia w przemieszczaniu się pracowników do i z fabryk i wytwórni.

Różnego rodzaju restrykcje w poruszaniu się na swoich terytoriach wprowadziły w Azji Południowo-Wschodniej Malezja, Filipiny, Tajlandia, Wietnam oraz Indonezja.

Tymczasem, jak wskazują organizacje, przemysł żywnościowy nie tylko zapewnia dostęp do podstawowych produktów, ale odpowiada za 17 proc. PKB dziesięciu krajów członkowskich Stowarzyszenia Narodów Azji Południowo-Wschodniej (ASEAN) i zatrudnia 34 proc. wszystkich pracowników w regionie.

kontrola jakości żywności, bezpieczeństwo żywności, ijhars, epidemia koronawirusa

Żywność mimo epidemii jest na bieżąco kontrolowana

Mimo epidemii koronawirusa żywność jest kontrolowana - poinformował resort rolnictwa. Kontrole mają zapewnić, że produkowane artykuły rolno-spożywcze są bezpieczne i odpowiedniej jakości handlowej. Kontrole żywności prowadzi Inspekcja Jakości...

"Rządy muszą pracować z przemysłem żywnościowym w czasach kryzysu, by zakwalifikować jedzenie i napoje jako produkty pierwszej potrzeby, zrozumieć implikacje przerw w produkcji i opóźnień i spróbować zagwarantować, że produkcja oraz łańcuchy dostaw będą działały bez zbędnych przeszkód" - napisali przedstawiciele producentów żywności.

Ich zdaniem znaczące opóźnienia w produkcji i dystrybucji spowolnią cały łańcuch dostaw i przyczynią się do niedoborów podstawowych produktów.

Niektórzy analitycy rynku zwracają z kolei uwagę na niebezpieczeństwo wprowadzania restrykcji w handlu i "agresywnego gromadzenia" żywności przez niektóre kraje. Pod koniec marca Wietnam wprowadził ograniczenia w eksporcie ryżu.

Również Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) ocenia, że działania rządów w obliczu pandemii mogą wpłynąć na bezpieczeństwo żywnościowe.

FAO przewiduje, że restrykcje w poruszaniu się utrudnią działalność rolniczą, a zakłócenia w dostawach żywności mogą się pojawić w kwietniu i maju. Według organizacji możliwy jest także wzrost cen, jednak nie dotyczy to trwałych i najbardziej podstawowych produktów.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu