Coraz więcej żywności z konserwantami, słodzikiem i środkami barwiącymi

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Andrzej Dobrowolski PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
16-03-2023,14:50 Aktualizacja: 16-03-2023,14:53
A A A

Aż 60 proc. żywności kupowanej w USA zawiera sztuczne dodatki, jak konserwanty, słodziki, środki barwiące itp. Ich poziom zwiększył się o 10 proc. od 2001 roku, a za najbardziej niepokojące uważa się 22-procentowe zwiększenie zakupów produktów dla dzieci zawierających te dodatki.

"Nasze badania wyraźnie pokazują, że odsetek ultra przetworzonej żywności z dodatkami znacznie wzrósł w koszykach Amerykanów w latach 2001-2019. Obserwowaliśmy ten trend we wszystkich kategoriach żywności i dodatków" - twierdzi dr Elizabeth K. Dunford z australijskiego George Institute for Global Health oraz University of North Carolina w Chapel Hill.

ceny żywności w Szwecji, John Eliasson, Szwedzki Urząd Statystyczny

Żywność nie była tak droga od 50 lat

W  ostatnim roku żywność w kraju podrożała średnio o 21 proc., a jajka, mleko oraz masło o ponad 30 proc. Jest to największy wzrost cen podstawowych produktów od lat 50 - podał Szwedzki Urząd Statystyczny. Od lutego 2022 roku najwięcej...

Strona internetowa Study Finds, prezentująca najnowsza badania zwraca uwagę, że od 2001 roku nastąpił 10-proc. wzrost poziomu sztucznych dodatków w żywności. Do 2019 roku ponad połowa pakowanych produktów spożywczych i napojów kupowanych przez amerykańskie gospodarstwa domowe zawierała co najmniej trzy lub więcej sztucznych dodatków.

- Być może najbardziej niepokojące jest to, że 22-procentowy wzrost zakupów żywności dla niemowląt zawiera sztuczne dodatki, które badacze uważają za ultra przetworzone - podkreśla Study Finds.

Jak dodaje konsumenci w USA nabywają w sklepach ponad 400 tys. różnych pakowanych produktów żywnościowych i napojów rocznie. Oznacza to, że spożywają więcej sodu, cukru i tłuszczów nasyconych uznanych za szkodliwe dla zdrowia.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu