Żywność jest bezpieczna. Zmiany w inspekcjach są niepotrzebne

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
28-06-2017,8:10 Aktualizacja: 28-06-2017,8:26
A A A

Krajowy Zjazd Lekarzy Weterynarii zaapelował do ministra rolnictwa o odstąpienie od konsolidacji inspekcji nadzorujących żywność. Jeśli jednak doszłoby do reformy, to nowa instytucja powinna podlegać premierowi, zostać spionizowana oraz wzmocniona finansowo.  
 
360 delegatów przez trzy dni zajmowało się m.in. bezpieczeństwem żywności, niskimi wynagrodzeniami w Inspekcji Weterynaryjnej, zwalczaniem narastającej u ludzi i zwierząt odporności na antybiotyki oraz kwestiami minimalnych standardów świadczenia usług lekarsko-weterynaryjnych.  

żywność, jakość żywności, kontrola jakości żywności, bezpieczna żywność, Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności

"S" grozi protestem przed Sejmem. Producent nie może badać żywności

Powołanie Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ) grozi pogorszeniem jakości cenionej polskiej żywności oraz utratą miejsc pracy przez 23 proc. pracowników stacji Sanepidu - uważa śląsko-dąbrowska "S" i zapowiada rychły...

Spora część spotkania poświęcona była jednak przyjętej przez rząd ustawie o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności, która zakłada konsolidację obecnie działających. - Zdecydowana większość delegatów poparła apel do ministra rolnictwa o odstąpienie od idei konsolidacji inspekcji działających w zakresie nadzoru nad żywnością - mówi Jacek Łukaszewicz, prezes Krajowej Rady Lekarsko-Weterynaryjnej.     

Jego zdaniem nadzór nad bezpieczeństwem żywności sprawowany przez Inspekcję Weterynaryjną oraz Państwową Inspekcję Sanitarną w pełni zabezpiecza konsumentów przed zagrożeniami związanymi z produkcją, przetwórstwem oraz dystrybucją i nie wymaga - poza spionizowaniem i dofinansowaniem - żadnych zmian.

- Wynika to z kompetencji i przygotowania merytorycznego tych instytucji. Nienotowana do tej pory skala eksportu polskiej żywności pokazuje, że jest ona również dobrze oceniana na rynkach zagranicznych, a nieliczne nieprawidłowości są wykrywane i bezzwłocznie likwidowane - dodał Łukaszewicz.     

Gościem zjazdu był Marek Posobkiewicz, Główny Inspektor Sanitarny. - W ostatnim czasie często słyszymy, że jest za dużo inspekcji zajmujących się bezpieczeństwem żywności i dlatego trzeba stworzyć jedną. Zawsze podkreślam, że są dwie dobrze działające inspekcję zajmujące się bezpieczeństwem żywności. Nie ma między nami konkurencji. Lepiej więc poprawiać to, co dobrze działa i próbować doskonalić, a nie likwidować - powiedział.  

Jacek Łukaszewicz został wybrany prezesem Krajowej Rady Lekarsko-Weterynaryjnej na kolejną kadencję.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu