Żywność ekologiczna sprzedaje się coraz lepiej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
03-02-2016,9:30 Aktualizacja: 03-02-2016,9:59
A A A

Certyfikowane produkty zdobywają rynek w Polsce. Już w 2017 roku powinniśmy wydać na takei towary ponad miliard złotych. Wydatki na ekożywność rosną, ponieważ zwiększa się jej dostępność.

W 2016 roku sprzedaż żywności ekologicznej może zwiększyć się w naszym kraju znów o co najmniej kilkanaście procent - informuje "Rzeczpospolita". To oznacza, że w tym roku padnie kolejny rekord wydatków na ekożywność.

Branża szacuje, że w 2015 roku mogły one sięgnąć nawet 800 mln złotych. Natomiast w 2017 roku po raz pierwszy w historii mają szanse przekroczyć 1 mld złotych.

Wydatki na ekożywność rosną, ponieważ zwiększa się jej dostępność. Można ją kupić już nie tylko w wyspecjalizowanych sklepach, ale również w sieciach handlowych i dyskontach.

Zmienia się także podejście konsumentów do produktów spożywczych. Jeszcze kilka lat temu kupowanie ekologicznej żywności traktowane było jako ekstrawagancja ludzi bogatych. Dziś coraz częściej staje się ona elementem zdrowego trybu życia przeciętnych, świadomych konsumentów.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu