Wyciek amoniaku w zakładzie piekarniczym. Dwie osoby w szpitalu
W zakładzie piekarniczym w Nowym Dworze Mazowieckim doszło do wycieku amoniaku. Dziesięć osób skarżyło się na złe samopoczucie, dwie z nich trafiły do szpitala. Wyciek został szybko zatrzymany.
W zakładzie piekarniczym w Nowym Dworze Mazowieckim doszło do wycieku amoniaku. Dziesięć osób skarżyło się na złe samopoczucie, dwie z nich trafiły do szpitala. Na miejscu, w pierwszej fazie akcji, działało dziewięć zastępów straży pożarnej. Wyciek został szybko zatrzymany.
Oficer prasowy komendanta powiatowego PSP w Nowym Dworze Mazowieckim kpt. Paweł Plagowski poinformował, że zgłoszenie dotarło o godzinie 6.55.
Wyciek amoniaku w zakładach tłuszczowych. Ewakuowano blisko 200 pracowników
"W zakładzie doszło do wycieku około kilograma amoniaku z instalacji technologicznej. W tej strefie znajdowało się około 100 pracowników, którzy zostali ewakuowani w bezpieczne miejsce" - przekazał strażak.
Zaznaczył, że na miejscu, w pierwszej fazie akcji, działało dziewięć zastępów straży pożarnej. "Wyciek został szybko zatrzymany, zakręcono zawór. Jednak pewna ilość dostała się do powietrza, choć stężenie nie było duże" - dodał.
Strażacy za pomocą wentylatorów przewietrzyli pomieszczenia i monitorowali skład powietrza.
"Zgłaszały się osoby, które uskarżały się na złe samopoczucie. Na miejsce przyjechał zespół ratownictwa medycznego, który przebadał 10 osób. Dwie z nich zostały przewiezione do szpitala w celu dalszych badań" - powiedział kpt. Plagowski.
Wszystkie zastępy powróciły już do koszar.
- Wiesz o ciekawym wydarzeniu? Poinformuj nas o tym! Czekamy: redakcja@agropolska.pl
-
DIR: nawet o 50 gr mniej za litr mleka. Gospodarstwa tracą płynność finansową
-
Melioracja zinwentaryzowana. Wody Polskie zakończyły projekt
-
Stodoła miejscem kaźni. Dwaj bracia tymczasowo aresztowani
-
Kto będzie doradzał Prezydentowi Nawrockiemu w sprawach rolnictwa?
-
WIR: potrzebna pomoc dla hodowców drobiu w związku z kosztami bioasekuracji
-
Ładowarka z uszkodzoną oponą. Policjant wezwał kolegów po fachu
-
Pożar na fermie drobiu. Wewnątrz kurnika było 19 tysięcy zwierząt
-
Europarlament: jedna kontrola rolnika rocznie i wyższe wsparcie dla małych gospodarstw
-
Umowa UE-Mercosur – europarlament wzmacnia ochronę rolników. Czy to wystarczy?
-
07-12-2025,12:10
Znamy hodowców, którzy najefektywniej żywią swoje krowy
-
05-12-2025,14:05
Uniwersytet Agri Plus: najnowsza wiedza dla hodowców i lekarzy weterynarii
-
04-12-2025,11:40
O prosiętach, lochach i błonniku podczas III Akademii Produkcji Prosiąt z...
-
03-12-2025,10:15
Certyfikat jakości QAFP dla producentów trzody chlewnej
-
26-11-2025,13:10
O efektywności hodowli świń podczas warsztatów Axiom i DSM
-
19-11-2025,12:10
Zrobotyzowana obora z potencjałem na dalszy rozwój
-
05-11-2025,16:35
Cena tuczników. Czy notowania na VEZG w końcu się zmienią?
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku