Winobranie na Podkarpaciu opóźni się, ale zbiory będą dobre

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
18-09-2015,8:10 Aktualizacja: 18-09-2015,8:29
A A A

Winiarze nie śpieszą się ze zbiorami, bo słoneczna pogoda sprzyja spokojnemu dojrzewaniu gron - zapewnia Ewa Wawro, sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia.

W tym roku zapowiadają się dobre zbiory - od 6 do 12 ton z hektara. Rok temu było to 2-3 trzy tony, a w 2013 r. 7-10 ton. - Winobranie ruszy w drugiej połowie września i potrwa co najmniej do połowy listopada, jeśli aura pozwoli. A zapowiada się, że tak - zauważyła Wawro.

winorosl_wino_winogrona

Polskie wino – będzie setka producentów?

95 producentów wina było według stanu na koniec lipca br. zarejestrowanych u prezesa Agencji Rynku Rolnego. 1 sierpnia w całej Unii Europejskiej rozpoczął się kolejny rok gospodarczy produkcji wina. Liczba rodzimych podmiotów...

Wiele słonecznych dni w tym roku sprawiło, że winiarze nie mieli większych problemów z chorobami winorośli. - Owoców jest dużo i są zdrowe. Natomiast upalne i bardzo suche lato wpłynęło niekorzystanie na zawartość cukru oraz dojrzałość gron bowiem zbyt wysoka temperatura i brak wody pogarszają fotosyntezę. Oznacza to, że wina będzie dużo, ale o tym jakie ono będzie zadecydują wiedza i umiejętności winiarza - podkreśliła sekretarz SWP.

Tradycyjnie na Podkarpaciu winobranie rozpoczynają zbiory odmian: solaris, aurora i bianca na wina białe oraz rondo na czerwone. Odmiana regent, druga ze sztandarowych dobrze sprawdzających się w Polsce, a także marechal foch, leon millot zbierane są zazwyczaj dwa tygodnie później.

Z kolei dające dobre wina białe odmiany: jutrzenka, seyval blanc, hibernal, johanniter i sibera będą zbierane na przełomie października i listopada.

Na Podkarpaciu jest ok. 150 winnic, które zajmują łącznie 150 ha. Przeciętne gospodarstwo winiarskie w regionie zajmuje 20-30 arów.

Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.

Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski.

Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego wieku. Najwięcej winnic jest w okolicach Jasła, Krosna, Dębicy, Przeworska i Rzeszowa.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu