Wina z rocznika 2017 jak na lekarstwo. Trunek będzie poszukiwany

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Alfred Kyc PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
12-12-2017,11:30 Aktualizacja: 12-12-2017,11:49
A A A

Wina z rocznika 2017 będą poszukiwane ze względu na wyjątkowo słaby plon zebrany z winnic - uważa Ewa Wawro, prezes fundacji "Galicja Vitis". - Z tego rocznika wina będzie jak na przysłowiowe lekarstwo - dodała.

- Tylko nieliczni winiarze, których winnice rosną na wyjątkowo dobrych stanowiskach nie odczuli fatalnych w skutkach wiosennych przymrozków oraz innych szkodliwych zjawisk, jakie nawiedziły winnice - zauważyła ekspertka.

wina, produkcja wina, przemysł winiarski, winobranie, Likwidacja banderol, ministerstwo rolnictwa

Branża winiarska będzie się rozwijać. Resort opracuje specjalny program

Ministerstwo rolnictwa opracuje w przyszłym roku program rozwoju branży winiarskiej - zapowiedział na spotkaniu z przedstawicielami branży Krzysztof Jurgiel, minister rolnictwa. Dodał, że winiarze zgłosili ok. 40 problemów, które są...

Przypomniała, że "najpierw na przełomie stycznia i lutego, spore szkody w winnicach poczynił kilkudniowy mróz dochodzący miejscami do 30 stopni". - Potem majowe przymrozki zaszkodziły rozwijającym się już pączkom na krzewach winorośli. Na koniec choroby grzybowe zaatakowały i tak już osłabione winnice. W efekcie winiarze zebrali zaledwie 25-30 proc. tego co w latach ubiegłych - ok. 2-3 tony z hektara - wyjaśniła prezes fundacji.

W niektórych winnicach zbiorów praktycznie nie było. Zaledwie w co trzeciej na Podkarpaciu udało się zebrać po 5-6 ton z ha. Dla porównania, w ub.r. z jednego hektara winiarze zbierali średnio po 10-12 ton.

W tym roku winobranie w regionie rozpoczęło się w połowie września i w niektórych winnicach trwało do końca października. Wcześniejsze odmiany, jak solaris czy rondo, a także wrażliwsze odmiany winorośli właściwie w tym roku wypadły ze zbiorów.

- Kolejne kataklizmy mniej zaszkodziły odporniejszym odmianom regent, marechal foch, leon millot na wina czerwone, oraz seyval blanc, johanniter, hibernal, sibera na wina białe - mówiła Wawro.

smak i aromat polskich owoców, wino, wino z Polski, polskie wino, owoce

Polskie wina jakością wygrywają z zagraniczną konkurencją

Jeszcze do niedawna nikt nie słyszał o polskim winie. Sukcesem jest, że je produkujemy i że są coraz lepsze - mówi PAP enolog z Uniwersytetu Jagiellońskiego Adam Kiszka. Naukowiec - opiekun winnicy UJ - informuje, że w Polsce uprawa...

Aktualnie przez kilka najbliższych miesięcy winiarze będą pielęgnować dojrzewające w piwnicach wina. W tym okresie wymagają one szczególnej troski. Zdaniem prezes fundacji "Galicja Vitis", ten czas życia wina można porównać do okresu niemowlęcego u człowieka, dopiero późną wiosną wejdą w okres wczesnej młodości.

W ocenie Wawro, "jakość wina rodzi się w winnicy, potem rolą winiarza jest, by go nie zepsuć". - O tym, jakie będzie wino decyduje przede wszystkim zdrowotność i dojrzałość owoców. Tegoroczny, niski zbiór zapowiada małą ilość wina, ale za to powinno być bardzo dobre. Teraz wszystko w rękach winiarzy - powiedziała.
 
Spośród ok 150 winnic na Podkarpaciu już 30 sprzedaje legalnie wino. Co najmniej drugie tyle przyjmuje enoturystów oferując zwiedzanie winnic i przetwórni oraz degustację wina.

Przeciętne gospodarstwo winiarskie na Podkarpaciu zajmuje kilkadziesiąt arów, nie brakuje jednak większych winnic; powyżej jednego hektara. W regionie przeważają odmiany odporniejsze, sprawdzone w lokalnym klimacie.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu