Tych smakołyków zazdrości cała Polska

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: UMWM, (zac) | redakcja@agropolska.pl
15-02-2018,15:50 Aktualizacja: 15-02-2018,16:11
A A A
Kiełbasa wiejska z Podstolic, jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej, kukiełka podegrodzka czy jodłownicki kołacz z serem - to tylko kilka małopolskich przysmaków wpisanych na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
 
Region może się pochwalić już 203 tego typu produktami, które zachwycają smakiem nie tylko mieszkańców, ale również turystów licznie odwiedzających region.
 
- Małopolska to nie tylko dziedzictwo kulturowe, to również niesamowite dziedzictwo kulinarne, które jest bez wątpienia wizytówką naszego regionu - mówi wicemarszałek Wojciech Kozak.
 
Lista Produktów Tradycyjnych, przysmaki regionalne, żywność regionalna, żywność tradycyjna, Kiełbasa polska wędzona

Lista produktów tradycyjnych coraz dłuższa. Przybył kolejny przysmak

Kiełbasa polska wędzona z Mazur została wpisana na ministerialną listę produktów tradycyjnych - poinformował Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Figuruje na niej już 31 przysmaków z tego regionu....
- Dziś możemy się poszczycić nie tylko ponad 200 produktami tradycyjnymi, ale również jesteśmy liderem pod względem ilości produktów regionalnych. 12 z 40 zarejestrowanych pochodzi właśnie z Małopolski. Te imponujące liczby to w dużej mierze zasługa naszych lokalnych producentów, którzy dbają o ich najwyższą jakość - dodaje Kozak.

Małopolska to region o wyjątkowej tradycji kulinarnej. Nie byłoby jednak tego, gdyby nie produkty regionalne i tradycyjne, z których słynie nasze województwo. Któż nie próbował bryndzy podhalańskiej, wędzonego oscypka czy chrupiącego krakowskiego obwarzanka?

Nie tylko mieszkańcy, ale również turyści są nimi zachwyceni. A jak smakuje kukiełka podegrodzka, gomółka kowalowska, buchta bolęcińska czy susorki iwkowskie? Mimo iż ich nazwy brzmią dla wielu tajemniczo, jedno jest pewne - ich smak jest wyjątkowy i niepowtarzalny. To prawdziwe małopolskie rarytasy uwzględnione na ministerialnej liście produktów tradycyjnych.

Olsztyneckie jagodzianki, jagodzianki, pasztet rybny, warmia i mazury, lubelszczyzna

Jagodzianki i rybny pasztet na ministerialnej liście przysmaków

Ich wielbicielem był podobno prof. Zbigniew Religa i to do tego stopnia, że dowożono mu je autobusem. Mowa o olsztyneckich jagodziankach, które zostały wpisane na prowadzoną przez ministerstwo rolnictwa prestiżową Listę Produktów...
Od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej rodzimi producenci żywności mogą chronić i promować swoje wyroby, nadając im specjalne oznaczenia. Spośród 40 polskich regionalnych produktów Małopolska może się poszczycić 12 objętymi unijną ochroną - informuje biuro prasowe Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego.

Warto dodać, że pierwszym polskim produktem regionalnym zarejestrowanym w Unii Europejskiej była właśnie pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska.

Oto 12 produktów regionalnych z Małopolski:

• Suska sechlońska
• Bryndza podhalańska
• Chleb prądnicki
• Piękny jaś z Doliny Dunajca
• Jabłka łąckie
• Karp zatorski
• Kiełbasa lisiecka
• Obwarzanek krakowski
• Oscypek
• Redykołka
• Jagnięcina podhalańska
• Kiełbasa piaszczańska

Małopolska jako pierwszy region w Polsce postawiła na promocję województwa poprzez produkty regionalne oraz szerzenie dziedzictwa kulinarnego. Od 14 lat realizowany jest Małopolski Smak - projekt skupiający działania związane z rozpowszechnianiem małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych.

W ramach projektu corocznie organizowany jest cykl imprez plenerowych - Małopolski Festiwal Smaku - polegających na degustacji i prezentacji lokalnych smakołyków.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu