Tradycyjne wyroby z Małopolski wciąż trafiają na listę ministra

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
08-03-2016,13:40 Aktualizacja: 08-03-2016,14:26
A A A

Buchta bolęcińska, mirowska parzybroda i trzebińskie hulajdy - to trzy kolejne potrawy z Małopolski, które trafiły na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych.

- Tradycje kulinarne Małopolski są bardzo silne i bogate. Swoją siłę zawdzięczają między innymi pracy osób skupionych w Lokalnych Grupach Działania i w kołach gospodyń wiejskich - podkreśla Grzegorz Lipiec, członek zarządu województwa.

Lista Produktów Tradycyjnych, MRiRW, krówka ze Szczecinka, miody dębickie, ministerstwo rolnictwa

Kolejne produkty tradycyjne na liście ministerstwa rolnictwa

Krówka ze Szczecinka i miody dębickie – to nowe pozycje na zachodniopomorskiej Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. W piątek w Szczecinie zaprezentowano obydwa smakołyki. – Miody dębickie to ósme z...

Agenda Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego w Oświęcimiu podaje, że buchta bolęcińska to drożdżowe ciasto ze słodką posypką, mirowska parzybroda to zupa z warzyw z dodatkiem boczku i przecieranych pomidorów, której głównym składnikiem jest kapusta (latem świeża, zimą kiszona). Z kolei trzebińskie hulajdy to kluski gotowane z surowych, tartych ziemniaków, najczęściej podawane z mlekiem, bądź okraszone tłuszczem.

Z Małopolski na Liście Produktów Tradycyjnych zapisane są już 164 wyroby. 2 marca było już na niej 1521 smakołyków z całej Polski. Mogą tam trafić produkty z ugruntowaną, tradycyjną - minimum 25 lat - metodą wytwarzania.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu