Spożywamy mniej mleka, twarogu i jogurtów

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (bea) | redakcja@agropolska.pl
23-10-2015,13:25 Aktualizacja: 23-10-2015,13:36
A A A

Konsumpcja mleka w 2014 roku, wg GUS, obniżyła się o 0,5% w skali roku do 205 l. Bardziej dynamiczny był spadek spożycia produktów mleczarskich w gospodarstwach domowych.

W porównaniu z rokiem poprzednim, przeciętne miesięczne spożycie mleka i jego przetworów w przeliczeniu na 1 osobę w gospodarstwie domowym w 2014 r. obniżyło się o ok. 2,4%, jak wynika z badań budżetów gospodarstw domowych GUS. W największym stopniu obniżyła się konsumpcja mleka spożywczego pitnego i śmietany (-2,7%), kolejno do 3,26 l i 0,36 l na osobę.

Istotny wpływ na zmniejszenie spożycia mleka w gospodarstwach domowych w 2014 roku miał wzrost cen. W 2014 r., w porównaniu z rokiem poprzednim, ceny detaliczne mleka wzrosły średnio o 5%, podczas gdy ceny żywności i napojów bezalkoholowych ogółem obniżyły się o 0,9%.

Trzeci rok z rzędu zmniejszyła się również konsumpcja jogurtów. W 2014 r. w ich spożycie w gospodarstwach domowych zmniejszyło się o 2% w skali roku do 0,5 kg. Spożycie twarogów spadło jeszcze bardziej dynamicznie, o 2,3% do 0,43 kg.

Poprawa sytuacji dochodowej gospodarstw domowych miała wpływ na wzrost spożycia serów dojrzewających i topionych (+2,6% do 0,39 kg). Co ciekawe, konsumpcja serów dojrzewających i topionych zwiększyła się, pomimo znaczącego wzrostu ich cen detalicznych (średnio o 4,2%).

Eksperci FAMMU/FAPA przewidują, że ze względu na niższe niż w roku ubiegłym ceny artykułów mleczarskich i dalszą poprawę sytuacji dochodowej ludności, przy niższym popycie eksportowym, spożycie produktów mleczarskich w 2015 r. powinno wzrosnąć. W szczególności korzystne są perspektywy dla wzrostu konsumpcji serów dojrzewających, których ceny detaliczne w pierwszych ośmiu miesiącach 2015 r. były średnio o 6% niższe niż w analogicznym okresie 2014 roku.

Ograniczeniem wzrostu popytu na artykuły mleczarskie mogą być natomiast zniżki cen detalicznych mięsa i przetworów mięsnych.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu