Ser koryciński... na znaczku pocztowym

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (bea) | redakcja@agropolska.pl
16-08-2015,14:05 Aktualizacja: 16-08-2015,14:16
A A A

Ser koryciński – regionalny przysmak z Podlaskiego, będzie już nie tylko cieszył podniebienie, ale też wzrok. Poczta Polska właśnie wydała znaczek z obrazkiem sera.

Znaczek pojawił się w nowej serii PP – "Polskie produkty regionalne" w nakładzie ok. 270 tys. sztuk – zapowiedział PAP Life wójt gminy Korycin, Mirosław Lech. Jego zdaniem znaczek jest świetną promocją sera, bo dzięki temu mogą go poznać adresaci z całego świata.

Wójt Korycin dodał, że to też dobra promocja przed niedzielnym wydarzeniem, jakie szykuje się w Korycinie – XII Dni Sera.

produkty_regionalne_malopolska_lista_minrol

15 regionalnych przysmaków z Małopolski

Kiełbasa wiejska podegrodzka, pasztet z fasoli z marchewką bądź grzybami, hulajdy i zupa karpielanka – to tylko niektóre z 15 produktów z Małopolski, które walczyć będą o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych...

Ser koryciński jest znany nie tylko w regionie, ale można go kupić w sklepach w całej Polsce. Zdaniem wójta, popularnością przebija nawet oscypka. Ser koryciński swojski to lokalna odmiana żółtego sera podpuszczkowego produkowana z niepasteryzowanego mleka krowiego. Wytwarza go około 30 producentów ze zrzeszenia w kilku miejscowościach gminy Korycin.

Lech powiedział, że tradycyjnie do sera dodawało się jedynie sól. Obecnie można go kupić w wersji z różnymi ziołami, świeży albo "wyleżakowany". Wójt dodał, że niektórzy lubią jak ser "chrupie", wtedy musi być świeży, inni wolą jak nieco poleży, zmieni się jego konsystencja i będzie miał intensywniejszy smak.

Ser można jeść w plasterkach, tak po prostu jak przekąskę - zachwala Lech - ale też jest dobrym dodatkiem do sałatek, potraw rybnych i mięsnych, ale też przekąską do piwa.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu