Ryby pod lupą. 70 procent partii ze złym oznakowaniem
Ryby poddane obróbce cieplnej (np. smażone, grillowane, gotowane) skontrolowała w 23 punktach gastronomicznych Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Ryby poddane obróbce cieplnej (np. smażone, grillowane, gotowane) skontrolowała w 23 punktach gastronomicznych Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Nie było żadnych nieprawidłowości jeśli chodzi cechy organoleptyczne, sprawdzone w 28 partiach. Tylko 1 partię produktów z 30 "prześwietlonych" zakwestionowano w zakresie parametrów fizykochemicznych. Miało to związek z wykryciem DNA innego gatunku ryby niż deklarowany.

Ryby od kłusowników? Kontrole na targowisku i jeziorze
- podmiany asortymentowej (flądrę zastąpiono gładzicą);
- braku podania nazwy opisowej środka spożywczego uwzględniającej zastosowaną obróbkę cieplną;
- braku wskazania składu składników złożonych (np. chrzanu, ćwikły, sosu);
- pominięcia w karcie menu formy elementu kulinarnego ryby (np. dzwonka, tusza, filet);
- braku podania w miejscu sprzedaży (ani w żaden inny sposób w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi finalnemu) wykazu składników stosowanych do produkcji wraz z wyróżnieniem alergenów.
Wiesz o ciekawym wydarzeniu? Poinformuj nas o tym! Czekamy: redakcja@agropolska.pl
-
Traktorzysta nie ustąpił pierwszeństwa "osobówce". Wypadł z kabiny i zginął
-
Rolnicy źle oceniają koniunkturę i z pesymizmem patrzą w przyszłość
-
To zestaw głównych problemów w polskim rolnictwie. Zgadzasz się?
-
Fundusz Ochrony Rolnictwa oczekiwany przez gospodarzy
-
Na drodze palił się ciągnik, a w lesie – kombajn. Bolesne straty
-
Komisarz poprze rząd w sprawie ograniczenia importu z Ukrainy
-
Straszna śmierć gospodarza. Mężczyznę pochwycił wałek rozrzutnika
-
Wiceminister rolnictwa: Każda tona wjeżdżającego zboża była kontrolowana
-
Skupował trzodę i bydło. Usłyszał 313 zarzutów




-
06-12-2022,17:40
Już jest najnowszy numer "Hoduj z Głową Bydło"
-
19-10-2022,9:00
Prezentujemy najnowsze wydanie magazynu "Hoduj z Głową Bydło"
-
27-08-2022,10:35
Wybudował oborę i spełnił swoje marzenia
-
15-08-2022,15:40
Schładzanie krów klimatyzacją wyparną
-
04-06-2022,8:50
Hodowca zamienił warchlaki na lochy
-
09-04-2022,15:00
Nowa obora poprawiła dobrostan krów i hodowców
-
13-03-2023,15:20
Jak poprawić rozród i unikać ketozy podpowiadano w Krakowie
-
17-02-2023,17:40
Podpowiadali jak przygotować dobre kiszonki
-
10-02-2023,13:05
Jak wspierać wysoką produkcję mleka?
-
19-01-2023,21:00
ZTR: zboże techniczne nadal wjeżdża z Ukrainy do Polski
-
10-12-2022,14:20
Postawił na szybki postęp hodowlany i opas na sucho
-
06-12-2022,17:40
Już jest najnowszy numer "Hoduj z Głową Bydło"