Ryby pod lupą. 70 procent partii ze złym oznakowaniem
Ryby poddane obróbce cieplnej (np. smażone, grillowane, gotowane) skontrolowała w 23 punktach gastronomicznych Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Ryby poddane obróbce cieplnej (np. smażone, grillowane, gotowane) skontrolowała w 23 punktach gastronomicznych Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Nie było żadnych nieprawidłowości jeśli chodzi cechy organoleptyczne, sprawdzone w 28 partiach. Tylko 1 partię produktów z 30 "prześwietlonych" zakwestionowano w zakresie parametrów fizykochemicznych. Miało to związek z wykryciem DNA innego gatunku ryby niż deklarowany.

Ryby od kłusowników? Kontrole na targowisku i jeziorze
- podmiany asortymentowej (flądrę zastąpiono gładzicą);
- braku podania nazwy opisowej środka spożywczego uwzględniającej zastosowaną obróbkę cieplną;
- braku wskazania składu składników złożonych (np. chrzanu, ćwikły, sosu);
- pominięcia w karcie menu formy elementu kulinarnego ryby (np. dzwonka, tusza, filet);
- braku podania w miejscu sprzedaży (ani w żaden inny sposób w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi finalnemu) wykazu składników stosowanych do produkcji wraz z wyróżnieniem alergenów.
Wiesz o ciekawym wydarzeniu? Poinformuj nas o tym! Czekamy: redakcja@agropolska.pl
-
Hodowców koni dotyka poważny problem. Izba chce zmiany prawa
-
Koń utknął w stawie. Na pomoc ruszyły cztery zastępy strażaków
-
Import wciąż pod lupą. 100 ton egipskich truskawek z zakazem od IJHARS
-
Posłowie interweniują ws. ośrodków produkcji rolnej. Kryteria przetargów do zmiany
-
Kombajn spłonął wraz ze stodołą. 200 tys. złotych strat po pożarze
-
Więcej mleka i drobiu, mniej wódki i ciągników rolniczych – GUS podsumował produkcję przemysłową
-
WPR, Mercosur, Ukraina – mocny głos europejskich rolników ws. polityki rolnej UE
-
Ciągnik wywrócił się podczas koszenia. Przyczynę wyjaśnił alkotest
-
Hodowcy z sankcjami za to, na co nie mają wpływu. Będą zmiany w "Dobrostanie zwierząt"




-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-06-2025,14:30
Mleczna Gala 2025 za nami
-
17-06-2025,10:35
Najnowocześniejsza wytwórnia pasz Agri Plusa już pracuje
-
09-06-2025,12:30
Światowy Dzień Mięsa uczcili międzynarodowym kongresem
-
02-06-2025,7:40
Agri Plus otworzył nową wytwórnię pasz w Kurzętniku
-
29-05-2025,15:30
O robotach na Szczegółowej uprawie roślin
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo