Ryby pod lupą. 70 procent partii ze złym oznakowaniem
Ryby poddane obróbce cieplnej (np. smażone, grillowane, gotowane) skontrolowała w 23 punktach gastronomicznych Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Ryby poddane obróbce cieplnej (np. smażone, grillowane, gotowane) skontrolowała w 23 punktach gastronomicznych Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Nie było żadnych nieprawidłowości jeśli chodzi cechy organoleptyczne, sprawdzone w 28 partiach. Tylko 1 partię produktów z 30 "prześwietlonych" zakwestionowano w zakresie parametrów fizykochemicznych. Miało to związek z wykryciem DNA innego gatunku ryby niż deklarowany.
Ryby od kłusowników? Kontrole na targowisku i jeziorze
- podmiany asortymentowej (flądrę zastąpiono gładzicą);
- braku podania nazwy opisowej środka spożywczego uwzględniającej zastosowaną obróbkę cieplną;
- braku wskazania składu składników złożonych (np. chrzanu, ćwikły, sosu);
- pominięcia w karcie menu formy elementu kulinarnego ryby (np. dzwonka, tusza, filet);
- braku podania w miejscu sprzedaży (ani w żaden inny sposób w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi finalnemu) wykazu składników stosowanych do produkcji wraz z wyróżnieniem alergenów.
Wiesz o ciekawym wydarzeniu? Poinformuj nas o tym! Czekamy: redakcja@agropolska.pl
-
Nierówne kontrole żywności polskiej i importowanej? LIR wskazuje na problem
-
Fatalne skutki pożaru w gospodarstwie. Płonął budynek z płodami rolnymi i bydłem
-
Bez zezwolenia, a nawet bez zgłoszenia – co można zbudować w gospodarstwie bez tych formalności?
-
Ćwierć wieku bez przeglądu technicznego. Policjanci zakazali traktorzyście dalszej jazdy
-
Będzie pomoc dla sadowników w związku z wiosennymi stratami
-
Ciężarówka z drobiem wypadła z drogi. Kierowca zasnął?
-
Umowa UE z Ukrainą wchodzi w życie. RM FM: Polska utrzyma embargo na ukraińskie zboże
-
Kierowca audi doprowadził do zderzenia z ciągnikiem rolniczym. Pójdzie do więzienia na 15 miesięcy
-
Rynek drewna. Resort klimatu podaje dane o sprzedaży, cenach i wywozie
-
30-10-2025,11:50
Nowa chlewnia z żywieniem na mokro i otwieranymi jarzmami porodowymi
-
27-10-2025,12:50
Nowoczesna tuczarnia w hali łukowej spełniająca najwyższe standardy dobrostanu
-
23-10-2025,11:15
1. Kongres Produkcji Świń zakończony sukcesem
-
22-10-2025,9:35
Sorgo – czy warto je uprawiać?
-
20-10-2025,12:00
O zdrowiu wymion podczas Międzynarodowej Konferencji StopMastitis
-
06-10-2025,14:30
Zautomatyzował żywienie bydła opasowego
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku