Ryby pod lupą. 70 procent partii ze złym oznakowaniem
Ryby poddane obróbce cieplnej (np. smażone, grillowane, gotowane) skontrolowała w 23 punktach gastronomicznych Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Ryby poddane obróbce cieplnej (np. smażone, grillowane, gotowane) skontrolowała w 23 punktach gastronomicznych Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Nie było żadnych nieprawidłowości jeśli chodzi cechy organoleptyczne, sprawdzone w 28 partiach. Tylko 1 partię produktów z 30 "prześwietlonych" zakwestionowano w zakresie parametrów fizykochemicznych. Miało to związek z wykryciem DNA innego gatunku ryby niż deklarowany.

Ryby od kłusowników? Kontrole na targowisku i jeziorze
- podmiany asortymentowej (flądrę zastąpiono gładzicą);
- braku podania nazwy opisowej środka spożywczego uwzględniającej zastosowaną obróbkę cieplną;
- braku wskazania składu składników złożonych (np. chrzanu, ćwikły, sosu);
- pominięcia w karcie menu formy elementu kulinarnego ryby (np. dzwonka, tusza, filet);
- braku podania w miejscu sprzedaży (ani w żaden inny sposób w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi finalnemu) wykazu składników stosowanych do produkcji wraz z wyróżnieniem alergenów.
Wiesz o ciekawym wydarzeniu? Poinformuj nas o tym! Czekamy: redakcja@agropolska.pl
-
8 miesięcy bezwzględnego więzienia dla traktorzysty
-
Horror w gospodarstwie. Zwierzęta w drastycznych warunkach, część z nich padła
-
Terminal w Gdyni kluczowy dla eksportu zboża. Jak wygląda sytuacja z dzierżawą?
-
Problem z nielegalnymi środkami ochrony roślin nie zniknął. Służby przechwyciły preparaty na 1000 hektarów
-
Nowak: sektor bankowości spółdzielczej odpowiada za ponad 60 proc. kredytów rolniczych
-
Policja ostrzega rolników: znowu niebezpieczne pułapki w kukurydzy!
-
Nielegalne uprawy za stodołą i w kukurydzy
-
Średnie polskie gospodarstwo znowu nieco urosło. Ile ma powierzchni?
-
Tragiczna śmierć 42-latka. Mężczyzna wpadł do podajnika zboża




-
17-09-2025,13:40
Prefabrykowana tuczarnia z kompleksowym wsparciem Agri Plus
-
14-09-2025,10:30
25 robotów udojowych w Cieszymowie. Zdjęcia
-
08-09-2025,17:10
Kukurydza w centrum uwagi. Udany Dzień Kukurydzy z PZPK w Pawłowicach
-
11-08-2025,10:05
Azja ratunkiem i wielką szansą polskiego i europejskiego mleczarstwa
-
29-07-2025,10:00
Zaprezentowali zrobotyzowaną oborę dla 150 krów mlecznych
-
24-07-2025,8:25
VII Lubuska Konferencja Bydła Mięsnego. Wiedza i praktyka. Galeria zdjęć
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku