Ryby pod lupą. 70 procent partii ze złym oznakowaniem
Ryby poddane obróbce cieplnej (np. smażone, grillowane, gotowane) skontrolowała w 23 punktach gastronomicznych Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Ryby poddane obróbce cieplnej (np. smażone, grillowane, gotowane) skontrolowała w 23 punktach gastronomicznych Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Nie było żadnych nieprawidłowości jeśli chodzi cechy organoleptyczne, sprawdzone w 28 partiach. Tylko 1 partię produktów z 30 "prześwietlonych" zakwestionowano w zakresie parametrów fizykochemicznych. Miało to związek z wykryciem DNA innego gatunku ryby niż deklarowany.

Ryby od kłusowników? Kontrole na targowisku i jeziorze
- podmiany asortymentowej (flądrę zastąpiono gładzicą);
- braku podania nazwy opisowej środka spożywczego uwzględniającej zastosowaną obróbkę cieplną;
- braku wskazania składu składników złożonych (np. chrzanu, ćwikły, sosu);
- pominięcia w karcie menu formy elementu kulinarnego ryby (np. dzwonka, tusza, filet);
- braku podania w miejscu sprzedaży (ani w żaden inny sposób w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi finalnemu) wykazu składników stosowanych do produkcji wraz z wyróżnieniem alergenów.
Wiesz o ciekawym wydarzeniu? Poinformuj nas o tym! Czekamy: redakcja@agropolska.pl
-
Nawałnice przyniosły straty u rolników. ARiMR przypomina o zgłaszaniu siły wyższej
-
MRiRW o wyliczeniach strat suszowych: albo szacunki, albo obowiązek rachunkowości w gospodarstwach
-
Przepisy ws. dywersyfikacji upraw do zmiany. "Administracyjny gorset"
-
81-latek pod wywróconym ciągnikiem. Sam się wydostał spod maszyny i wrócił do domu
-
Potężny pożar chlewni. Wiele prosiąt nie przeżyło
-
Ryby z importu zatrzymane. Decyzje z rygorem natychmiastowej wykonalności
-
Indyki na drodze. Droga zablokowana po feralnej "mijance"
-
Rakiety w podporach szopy. Wezwano saperów
-
Grad zdemolował uprawy. Izba przypomina o pilnym zgłaszaniu strat




-
09-06-2025,12:30
Światowy Dzień Mięsa uczcili międzynarodowym kongresem
-
02-06-2025,7:40
Agri Plus otworzył nową wytwórnię pasz w Kurzętniku
-
29-05-2025,15:30
O robotach na Szczegółowej uprawie roślin
-
21-05-2025,19:05
Giełda VEZG. Maksymalna podwyżka ceny tuczników w Niemczech!
-
20-05-2025,11:20
Najpierw trzeba zasilić żwacz czyli czemu służą izokwasy?
-
16-05-2025,11:45
Pryszczyca i choroba niebieskiego języka wciąż największym zagrożeniem
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
29-11-2024,8:05
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu „Hoduj z Głową Bydło”?