Przed rolnikami coraz większe wyzwania. Produkcja musi rosnąć

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: PSOR, (em) | redakcja@agropolska.pl
18-10-2017,12:20 Aktualizacja: 18-10-2017,12:39
A A A

Na rolnikach spoczywa coraz większa odpowiedzialność. Muszą produkować więcej żywności bowiem populacja ludzi na świecie wzrośnie do 2050 roku do prawie 10 miliardów.

Warto więc zadać sobie pytanie: czy wystarczająco dużo wiemy o pracy rolników? Okazuje się, że mieszkańcy miast nie doceniają wysiłków gospodarzy, nie mają również świadomości, ile poświęceń wymaga ich codzienna praca - przekonuje Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin.

żywność, żywność wysokiej jakości, eksport żywności, mięso i wędliny, Łukasz Dominiak

Stawiamy na krajową żywność. Nasze wyroby podbijają europejski rynek

Polscy konsumenci coraz bardziej doceniają krajową żywność. Nasze produkty cieszą się też uznaniem na europejskim rynku. W ubiegłym roku do UE wyeksportowaliśmy wyroby warte ponad 24 mld zł. - Polacy stają się patriotami, jako konsumenci i coraz...

Zdecydowanej większości Polaków wieś kojarzy się z nieskażoną przyrodą, miejscem związanym z ciszą i spokojem, poczuciem stabilizacji, harmonią i... wakacyjnym wypoczynkiem.

To błędne i krzywdzące opinie bowiem obszary wiejskie bardzo zmodernizowały się.

Rolnicy to świadomi i zaangażowani w bezpieczeństwo łańcucha żywnościowego ludzie. W gospodarstwach wdrażają nowoczesne technologie, biorą udział w szkoleniach, produkują żywność na eksport.

Gospodarze są ponadto sprawdzani przez wiele krajowych i międzynarodowych instytucji.

- Produkujemy wysokiej jakości żywność z myślą o konsumentach, ich wymaganiach, gustach oraz zdrowiu i bezpieczeństwie. Gospodarstwa to dziś przedsiębiorstwa. Rolnik, który chce sprzedawać plony musi korzystać z nowoczesnych technologii i ciągle dokształcać się - przekonuje Dorota Niedbała, właściciela sadu w rejonie grójecko-wareckim.

Produkcja ekologiczna w Polsce, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, ijhar-s, żywność ekologiczna

Produkcja ekologiczna wciąż jest niszowa. Liczby nie kłamią

Produkcja ekologiczna w Polsce prowadzona jest na zaledwie około 4 proc. wszystkich użytków rolnych - wynika z najnowszego raportu przygotowanego przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Ukazał się właśnie...

Gospodarstwa rolne (ekologiczne i konwencjonalne) są zobowiązane do stosowania integrowanej ochrony roślin, która zakłada stosowanie w pierwszej kolejności metod biologicznych. Dopiero, kiedy one zawiodą stosowane są środki ochrony roślin, które pomagają zwalczać choroby i szkodniki. Stosowane zgodnie z dobra praktyką i przepisami są bezpieczne dla ludzi, zwierząt i środowiska.

Ostatnie 20-lecie to czas intensywnych zmian na polskiej wsi, która dostosowuje się do globalnych wyzwań. Produkujemy w Polsce coraz więcej żywności wysokiej jakości. Świadczy o tym znaczny wzrost eksportu.  

To warto wiedzieć:

  • 100 lat temu jeden rolnik był w stanie wyżywić 4 osoby, a dziś żywi około 129
  • na początku XIX wieku 80 proc. ludności zajmowało się rolnictwem - dziś zaledwie 2 proc.
  • użytki rolne w Polsce zajmują ponad połowę powierzchni kraju, a na mieszkańca przypada około 0,7 ha ziemi rolnej
  • tereny wiejskie zamieszkuje ponad 40 proc. ludności kraju
  • w sektorze rolno-spożywczym pracują ponad 3 milionyosób
  • polscy rolnicy to aż 1/5 wszystkich gospodarzy w UE
  • ponad 80 proc. eksportu polskich produktów rolno-spożywczych trafia na rynek UE

    Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
Poleć
Udostępnij
Skomentuj