Produkty pszczele mogą działać przeciw nowotworom

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
09-11-2018,11:25 Aktualizacja: 09-11-2018,11:32
A A A

Propolis, określany też jako kit pszczeli, hamuje w warunkach laboratoryjnych namnażanie się komórek groźnego guza mózgu - glejaka wielopostaciowego - wykazała prof. Maria Borawska z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.

Glejaki są nowotworami ośrodkowego układu nerwowego - mózgu i rdzenia kręgowego. Zykle przypisuje mu się najwyższy, czwarty stopień złośliwości. Osoby, u których zdiagnozowano ten nowotwór, przeżywają zwykle kilkanaście miesięcy. Dlatego naukowcy poszukują nowych metod terapii, które poprawiłyby skuteczność leczenia.

akcja Adoptuj Pszczołę, owady zapylające, pszczelarstwo, greenpeace, Katarzyna Jagiełło

Chcą pokazać ministrowi, jak buduje się kraj przyjazny pszczołom

Blisko 130 tysięcy wirtualnych adopcji - to efekt zakończonej właśnie akcji Greenpeace "Adoptuj Pszczołę". Dzięki zaangażowaniu Polek i Polaków organizacja będzie mogła wdrażać Narodową Strategię Ochrony Owadów Zapylających....

- Ocenialiśmy wpływ naturalnych produktów pszczelich - miodów, pierzgi, mleczka pszczelego oraz propolisu - na linie komórkowe glejaka wielopostaciowego IV stopnia (określone symbolem U87MG) - wyjaśniła prof. Borawska z Zakładu Bromatologii Wydziału Farmaceutycznego z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej UM.

Sprawdzono też współdziałanie tych produktów z lekiem o nazwie temozolomid stosowanym w ramach chemioterapii u pacjentów z glejakiem.

Poza tym przeprowadzone zostały badania na nowotworowej linii komórkowej, którą wyhodowano z komórek glejaka, pozyskanych w takcie operacji od pacjenta.

- Spośród badanych produktów pszczelich, ocenionych in vitro, najwyższą aktywność cytotoksyczną (zdolnością niszczenia komórek) oraz hamującą syntezę DNA w komórkach glejaka wielopostaciowego miały: ekstrakt etanolowy z propolisu i naturalne miody pszczele, szczególnie gryczany i wielokwiatowy ciemny - podkreśliła prof. Borawska.

miód, produkcja miodu, spożycie miodu, pszczele rodziny, pszczoły, pszczelarstwo

Miód cały czas drożeje, ale jemy go coraz więcej

W ubiegłym roku w Polsce wyprodukowano 19 tys. ton miodu, rośnie też jego spożycie - informuje Główny Urząd Statystyczny. W górę idę ceny i obecnie za 400 gramowy słoik  trzeba zapłacić prawie dwa razy tyle, ile w 2000 r....

Co więcej, zastosowanie produktów pszczelich z temozolomidem nasilało działanie leku (tzw. działanie synergistyczne) względem linii komórek U87MG.

W badaniach na linii komórek pochodzącej od pacjenta z glejakiem mózgu wykazano, że jedynie zastosowanie ekstraktu etanolowego z propolisu hamowało powielanie się komórek nowotworowych.

Propolis jest lepką substancją powstającą z żywic roślinnych zebranych przez pszczoły z pąków i młodych pędów różnych drzew oraz innych roślin. Służy pszczołom głównie jako materiał uszczelniający oraz dezynfekujący, ponieważ ma silne działanie bakteriobójcze.

- Rozpoczęliśmy te badania, bo nurtowało mnie pytanie: czy chorzy, którzy sięgają po miody i inne produkty pszczele szkodzą sobie, czy wręcz przeciwnie, pomagają w chemioterapii antynowotworowej? Takich badań wcześniej nie przeprowadzono - wyjaśniła prof. Borawska.

Jej zdaniem przeprowadzone badania wskazują na możliwość wykorzystania badanych produktów pszczelich, a szczególnie propolisu, w postępowaniu terapeutycznym i dietetycznym u chorych z glejakiem mózgu najwyższego IV stopnia.

- Oczywiście takie badania nie wystarczą, abyśmy mogli uznać, że te produkty będą mieć działanie przeciwnowotworowe w organizmie człowieka - zaznaczyła naukowiec. Dodała, że jej zespół otrzymał zgodę Komisji Etycznej, aby zbierać dane od chorych na glejaka (za zgodą pacjentów) na temat efektów stosowania suplementu "PPE 1400", który jest mieszaniną ekstraktu z propolisu i miodu pszczelego.

- Nasze badania wskazują, że wystarczy zanieczyszczenie produktów pszczelich nadmiarem kadmu czy ołowiu, aby znieść ich efekt przeciwnowotworowy - podkreśliła prof. Borawska.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu