Pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych – inspekcja podała nowe dane
Pozostałości środków ochrony roślin inspekcja wykryła w ponad 35 proc. próbek pobranych z owoców i warzyw. Ile było stwierdzonych przypadków przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów tych substancji?
„Warzywa i owoce goszczące na naszych stołach są stałym i ważnym elementem codziennej diety. W celu minimalizowania strat w plonach oraz uzyskania wysokiej jakości produktu, wolnego od chorób i szkodników i bezpiecznego dla konsumenta, w uprawach stosowane są chemiczne środki ochrony roślin. Konsekwencją ich niewłaściwego zastosowania może być obecność ich pozostałości w świeżych płodach rolnych oraz w przetworzonych produktach pochodzenia roślinnego” – wskazuje w komunikacie Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN).

Uwaga na pozostałości acetamiprydu! Produkty rolne mogą nie zostać dopuszczone do sprzedaży
3,8 tys. próbek płodów rolnych
Prowadzi ona badania laboratoryjne pozostałości środków ochrony roślin w owocach i warzywach, w ramach urzędowej kontroli stosowania tych preparatów. Plan pobierania próbek do badań w 2024 roku obejmował 3820 próbek płodów rolnych. Badaniami kontrolnymi zajmują się wyznaczone laboratoria. Chodzi o te w Instytucie Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach, Instytucie Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu oraz Centralne Laboratorium GIORiN w Toruniu.
Z sadów, pól, szklarni i tuneli
„Kontrola pozostałości środków ochrony roślin polega na pobieraniu próbek do badań laboratoryjnych, poddawaniu ich analizie w zakresie identyfikacji obecnych w nich substancji czynnych i poziomów ich pozostałości. Próbki do badań, pochodzące z produkcji pierwotnej, pobierane są na obszarze całego kraju przez urzędowych inspektorów z miejsc produkcji (sadów, pól uprawnych, szklarni, tuneli foliowych, itp.) oraz z przechowalni i innych miejsc składowania” – wyjaśnia PIORiN.
Jak zapewnia, w badaniach wykorzystuje się nowoczesne, wielopozostałościowe metody oparte głównie na chromatografii cieczowej i gazowej spektrofotometrii UV.
„W aspekcie zapewnienia bezpieczeństwa żywności ważne jest jak najszybsze uzyskiwanie wyników analiz laboratoryjnych, które są niezbędne do realizacji kontroli urzędowych” – podkreśla Inspekcja.
Były pozostałości pestycydów
W 2024 roku badaniami kontrolnymi w Laboratorium Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin Centralnego Laboratorium w Toruniu objęto łącznie 24 gatunki. Ogółem przebadano 650 próbek (z łącznej puli 3820 próbek), w tym: 583 próbki warzyw i 67 próbek owoców.
„Wolnych od pozostałości środków ochrony roślin było 421 próbek, stanowiących 64,8 proc. ogółu analizowanych próbek. Pozostałości środków ochrony roślin stwierdzono w 229 próbkach (35,2 proc.), z czego 208 próbek (32,0 proc.) zawierało pozostałości mniejsze lub równe najwyższym dopuszczalnym poziomom (NDP) oraz pozostałości powyżej NDP, ale nie zakwalifikowane jako przekroczenia NDP po uwzględnieniu 50 proc. niepewności, natomiast 21 próbek (3,2 proc.) zawierało pozostałości przekraczające najwyższy dopuszczalny poziom” – wylicza PIORiN.

Wciąż jesteśmy krajem wolnym od upraw GMO? Znamy wyniki kontroli
Wykryte substancje czynne
Z jej danych wynika, że w 2024 roku wystosowano 6 powiadomień w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF). W 114 próbkach (17,5 proc.) wykryto substancje czynne środków ochrony roślin niedopuszczonych do stosowania w danej uprawie, a w 12 próbkach (1,8 proc.) stwierdzono jednocześnie zastosowanie związków niedopuszczonych do stosowania w ilościach przekraczających NDP. W wyniku przeprowadzonych badań wykryto 46 spośród 358 oznaczanych substancji czynnych.
„Uzyskiwane przez laboratorium wyniki badań służą bieżącej ocenie jakości płodów rolnych oraz identyfikowaniu zagrożeń. Są potwierdzeniem zasadności działań kontrolnych prowadzonych przez PIORiN w celu zapewnienie konsumentowi produktów spełniających wymagania bezpiecznej żywności.” – podsumowują inspektorzy.
Źródło: PIORiN
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś