Na Podlasiu powstaje centrum technologii rolno-spożywczej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
26-08-2016,10:35 Aktualizacja: 26-08-2016,11:32
A A A

Jak przetwarzać żywność we własnym gospodarstwie, by czerpać z tego dodatkowe dochody - tego ma uczyć rolników powstające w Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie Podlaskie Centrum Technologii Rolno-Spożywczej.

Od środy formalnie wszystkie wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego w Polsce przeszły w zarząd ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi. Dotychczas podlegały samorządom województw.

Centrum w Szepietowie powstaje dzięki pieniądzom przyznanym tej placówce w 2015 i w 2016 r. przez ministerstwo rolnictwa. Powstają obiekty, w których mają się znaleźć cztery nowoczesne linie technologiczne do przetwórstwa mięsa, mleka oraz owoców: na susz i na soki - poinformował Grzegorz Mikołajczyk, dyrektor PODR w Szepietowie.

podlasie, oze, Regionalny Program Operacyjny, maciej żywno

Na Podlasiu mają miliony złotych na OZE

80 mln zł z UE z Regionalnego Programu Operacyjnego jest do zdobycia w Podlaskiem na budowę różnych instalacji wykorzystujących odnawialne źródła energii czy produkcję biopaliw na sprzedaż. W poniedziałek ruszył nabór...

Resort przekazał dotychczas na ten cel 2,8 mln zł. Kończy się budowa obiektu, trwa część przetargów na wyposażenie, kolejne będą ogłaszane w najbliższych dniach.

- Wszystko ma być gotowe do końca 2016 roku - poinformował Jerzy Leszczyński, marszałek województwa podlaskiego. Podkreślił, że centrum będzie w praktyce edukować wszystkich zainteresowanych, głównie rolników prowadzących mniejsze gospodarstwa i szukających dodatkowych źródeł dochodu, jak można przetwarzać tradycyjne produkty rolne, które mają w swoich gospodarstwach bez produkcji przemysłowej i przemysłowych dodatków.

Marszałek mówi, że w Podlaskiem jest - obok wielu specjalistycznych dużych gospodarstw nastawionych na produkcję mleka - także wiele drobniejszych gospodarstw, które muszą szukać alternatywnych sposobów na rozwój i funkcjonowanie. Centrum ma im pomóc w poznaniu nowych technologii w przetwórstwie, które mogliby wdrożyć.

- Nie jest to proste, ale trzeba się tego podejmować - powiedział Leszczyński o pomocy rolnikom w szukaniu alternatywnych źródeł dochodu w gospodarstwach. Dodał, że Podlaskie ma sukcesy w produkcji żywności tradycyjnej, ale trzeba dalej wspierać lokalną, zdrową, tradycyjną żywność i promować, bo służy to całemu regionowi.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu