Mleczko pszczele to eliksir długowieczności

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
11-09-2017,10:45 Aktualizacja: 11-09-2017,11:00
A A A

Bartnik Darek Kurowski podkreśla, że mleczko pszczele to prawdziwy skarb z ula. - To eliksir długowieczności. Młode pszczoły, które produkują mleczko pszczele, żywią się nim i karmią swoje larwy - tłumaczy.

Ekspert dodaje, że mleczko pszczele "to jeden z produktów, którego nie odbiera się pszczołom tak łatwo". - Młode larwy do trzeciego dnia życia dostają mleczko pszczele, zaś młode pszczoły, które jeszcze nie przerabiały nektaru mają gruczoły gardzielowe, którymi wydzielają mleczko i przez wydzielenie tego karmią i królową, i larwy. Królowa żywi się tylko mleczkiem pszczelim i dlatego żyje około 5 lat - tłumaczy ekspert i dodaje dla porównania, że długość życia zwykłych pszczół określa się na około 60 dni.

miód, pszczoły, owady zapylające, hodowla pszczół w mieście, owady zapylające, przyroda

Ruszają prace nad narodową strategią ochrony polskich pszczół

Do wiosny 2018 r. ekolodzy, naukowcy, pszczelarze oraz obywatele mają wypracować Narodową Strategię Ochrony Owadów Zapylających - zapowiedziało Greenpeace. Owadom tym zagrażają m.in. choroby czy szkodliwe pestycydy. Ich praca w Polsce może...

- Jeśli pszczoły chcą stworzyć sobie królową to zwykłą larwę karmią tym mleczkiem i powstaje z tej larwy królowa. Jakość jedzenia wpływa na to kim się stajemy - mówi Kurowski.

Zapytany o dostępność tego produktu w Polsce, odpowiada że niektóre pasieki je produkują. - Jeśli skontaktujemy się z pszczelarzem, który ma większą pasiekę i umówimy się na odbiór mleczka pszczelego, jest ono możliwe do dostania - mówi.

Produkt ten jest skarbnicą witamin z grupy B. Zawiera także witaminy C, D i E. Dodatkowo znajdziemy w nim białka, aminokwasy, wapń i żelazo. Cenione jest także ze względu na wysoką zawartość miedzi, fosforu i krzemu.

Jak podkreśla bartnik, mleczko pszczele jest bardzo zdrowe, jednak nie należy do najsmaczniejszych. Niestety, po obróbce termicznej traci na wartości. Najlepiej spożywać je na surowo. Po sezonie najlepiej przechowywać mleczko w chłodnym miejscu, na przykład lodówce, dzięki czemu dłużej utrzyma swoje właściwości.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu