Minister mówi wprost. Rośnie niechęć do polskiej żywności

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
08-03-2019,8:50 Aktualizacja: 08-03-2019,13:50
A A A

- Ujawnienie nielegalnego uboju spowodowało nakręcenia spirali niechęci do polskiego mięsa, a właściwie do całej polskiej żywności - mówi Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa.

Podczas otwarcia VI targów żywności WorldFood Poland szef resortu zaznaczył, że żywność stała się elementem wojen handlowych, dlatego Polska, która jest dużym eksporterem produktów spożywczych powinna zrobić wszystko, by nadzór nad bezpieczeństwem żywności nie był kwestionowany przez kogokolwiek.

bezpieczeństwo żywności, jakość żywności, produkcja żywności, jan krzysztof ardanowski, ministerstwo rolnictwa

Polska żywność jest bezpieczna. Minister gwarantuje

- Staliśmy się jednym z największych na świecie producentów drobiu. Eksportujemy ponad połowę produkcji mięsa drobiowego oraz 30-40 proc. mleka oraz jego przetworów - mówi Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa. - Polska...

Dodał, że przy obrotach milionów ton żywności, jakie nasz kraj wysyła za granice, może zdarzyć się jakiś problem np. w transporcie, ale to nie oznacza, że Polska żywność jest złej jakości i z takim przekonaniem trzeba walczyć.

Jak mówił polityk, promocja żywności "idzie coraz lepiej", świadczą o tym wyniki eksportu. - Szukamy nowych rynków, nie jest to łatwe, bo tam, gdzie kraje mają pieniądze, tam jest rynek nasycony - powiedział.

Pozyskanie nowych odbiorców nie zależy tylko od aktywności firm czy organizacji, ale jest trudne, bo zwykle trzeba kogoś wypchnąć by z rynku, by zająć jego miejsce.

Ardanowski zwrócił uwagę, że produkcja żywności jest to cały łańcuch powiązań - od rolnika po konsumenta i po to by, wszystkie ogniwa mogły dobrze pracować potrzebne jest sprawiedliwe podzielenie zysków i marż między ogniwami.

- W Polsce nie ma takiego podziału. Rolnicy są producentami surowca najgorzej opłacanymi, a korzyści czerpią wszyscy następni w ogniwach - dodał.

salmonella w wołowinie, miroslav toman, kontrole żywności, anca paduraru

Państwa UE mają prawo do kontroli importowanej żywności

Państwa UE mają prawo przeprowadzać kontrole żywności trafiającej na ich rynek, ale powinny być proporcjonalne - tak Anca Paduraru, rzeczniczka KE komentuje zapowiedź wprowadzenia kontroli całego mięsa wołowego importowanego z Polski przez Czechy....

Zdaniem szefa resortu rolnictwa, tłumaczenie wszystkiego globalną grą i konkurencją nie znajduje uzasadnienie w bardziej szczegółowych analizach ekonomicznych.

- Wymagajmy od rolników wysokiej jakości surowca produkowanej w sposób powtarzalny, surowca najwyższej jakości, realizacji i wdrażania wszystkich unijnych norm w zakresie bezpieczeństwa żywności, ale też uczciwe podzielmy się zyskiem z rolnikami - zaapelował minister do firm obecnych na targach.

Uczestniczący w otwarciu targów Czesław Siekierski, szef komisji rolnictwa Parlamentu Europejskiego zauważył, że by skutecznie sprzedawać żywność za granicę, trzeba być razem, czyli stworzyć różnorodną reprezentację produktów, które będą wystawiane pod jedną markę.

Jak mówił, ważne jest także uczestnictwo w targach, prezentowanie swoich towarów i prowadzenie rozmów z potencjalnymi odbiorcami, bo interesy robi się chętnie z osobami, którymi się zna.

Polityk podkreślił, że w UE jest wspólny rynek, ale każdy kraj w jakiś sposób chce chronić swoje produkty. - Chodzi jednak o to, by nie było nieracjonalnego protekcjonizmu, nie może on zagrażać zasadom w handlu - stwierdził. Dodał, że nie da się zakazać napływu towarów na dany rynek, bo to działa także w drugą stronę, własnych produktów też nie będzie można sprzedać.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu