Marka Produkt Polski gwarancją jakości żywności

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
07-04-2022,11:10 Aktualizacja: 07-04-2022,11:27
A A A

Okres przedświąteczny to czas wzmożonych zakupów i doskonała okazja do świadomego wyboru produktów. Marka Produkt Polski jest gwarancją znakomitej jakości polskiej żywności - mówił na konferencji prasowej Henryk Kowalczyk, minister rolnictwa.

Szef resortu przypomniał, że produkty z tym oznaczeniem muszą być wyprodukowane w Polsce z rodzimych surowców. W wyrobach przetworzonych dopuszcza się użycie importowanych składników (np. przypraw, bakalii) w ilości do 25 proc. ich masy, jednakże pod warunkiem, że składniki nie są wytwarzane w kraju.

bezpieczeństwo żywnościowe Polski, Polski Instytut Ekonomiczny, zbiory zbóż, produkcja mięsa, nabiał

Polska samowystarczalna w produkcji zbóż, mięsa i nabiału

Polski Instytut Ekonomiczny informuje, że Polska jest samowystarczalna w kluczowych segmentach produkcji roślinnej i zwierzęcej: zbóż, wołowiny, drobiu i jaj oraz cukru i mleka. Dostatecznie dużo produkujemy też warzyw, roślin strączkowych i...

Dla mięsa dodatkowo wymaga się, aby zostało pozyskane ze zwierząt urodzonych, chowanych i ubitych na terytorium kraju. - Zarówno walory jakościowe, zdrowotne, jak i ekonomiczne przemawiają za tym, aby z półek sklepowych wybierać Produkt Polski - podkreślił Kowalczyk.

Z kolei wiceminister Rafał Romanowski odwoływał się do patriotyzmu konsumenckiego zwracając uwagę, że ponad 75 procent każdej złotówki wydanej na polski produkt zostaje w naszym obiegu gospodarczym. Dodał, że ponadto krajowa żywność wytwarzana jest przez jeden z najnowocześniejszych przemysłów rolno-spożywczych w Europie.

Możliwość stosowania oznakowania "Produkt polski" wprowadzono 1 stycznia 2017 r. ustawą o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Znak ma pomóc konsumentom łatwiej wyszukiwać produkty, które są wytworzone z krajowych surowców.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu