Kolejne małopolskie smakołyki mają być chronione

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
07-04-2016,12:50 Aktualizacja: 11-04-2016,13:08
A A A

Małopolska Rada do spraw Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego na ostatnim posiedzeniu pozytywnie zaopiniowała wszystkie 10 wniosków złożonych przez lokalnych wytwórców o wpisanie na listę ich wyrobów.

Wnioskodawcy przedstawili w trakcie posiedzenia rady historyczne korzenie zgłoszonych produktów, tradycyjne metody wyrobu oraz surowce wykorzystywane przy ich wytwarzaniu. Teraz aplikacje z Małopolski trafią do ministerstwa rolnictwa, które ponownie je oceni i zadecyduje o ewentualnym wpisaniu na prowadzoną przez siebie Listę Produktów Tradycyjnych.

Zgłoszone potrawy to: sakiewka ziemniaczana, placki pasterskie, kładzionki ziemniaczane witanowickie, obwarzanek pobiedrski, pulpeciki z karpia w zalewie octowej, fileciki karpiowe w pomidorach, chleb podegrodzki, masło z Limanowej, śmietana z Limanowej i zsiadłe mleko z Limanowej.

Wszystkie wyroby mają wieloletnią tradycję. Masło z Limanowej jest na przykład robione ręcznie od 1927 roku, fileciki karpiowe w pomidorach to potrawa znana i chętnie przyrządzana na terenie Doliny Karpia od ponad 40 lat, a kładzionki ziemniaczane witanowickie znane są od ponad 60 lat.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu