Jaja są drogie i dlatego zjadamy ich mniej niż nasi sąsiedzi

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
21-03-2016,11:00 Aktualizacja: 05-04-2016,17:27
A A A

Przeciętny polski konsument zjada rocznie około 160 sztuk jaj pod różnymi postaciami, podczas gdy mieszkaniec krajów Europy Zachodniej blisko 240 sztuk.

W Polsce rocznie produkuje się ponad 9 mld sztuk jaj konsumpcyjnych, z czego ok. 40 proc. trafia na rynki zagraniczne, głównie do Niemiec, Holandii, Włoch i Czech.

W Danii czy Austrii spożycie jaj wynosi około 240 sztuk rocznie, a w Niemczech i Francji  blisko 220 sztuk – podkreślają analitycy BGŻ BNP Paribas.

jajka ekologiczne, jaja od kur z wolnego wybiegu, produkt ekologiczny

Jaja są eko, czy nie? Spójrz na numerek

Hodowla kur biegających po podwórku nie oznacza, że jaja z takiego gospodarstwa posiadają certyfikat rolnictwa ekologicznego. Nie można więc postawić znaku równości między "jajkami od kur z wolnego wybiegu", a "jajkami...
Podobnie jest za wschodnią granicą, gdzie konsumpcja jest  znaczenie większa niż w Polsce. W 2013 r. spożycie jaj na Ukrainie wyniosło ponad 310 sztuk na mieszkańca rocznie, na Białorusi ponad 260 sztuk, a w Rosji 220.

Poziom konsumpcji jaj w Polsce prawdopodobnie jest związany z ich cenami, które w porównaniu do cen w Europie Zachodniej są relatywnie wysokie, gdyż wciąż dochody zachodnich sąsiadów są wyższe. Z kolei u wschodnich sąsiadów wymogi dotyczące warunków utrzymania kur niosek są mniej restrykcyjne niż w Polsce, co przekłada się na ich niskie ceny.

W tych krajach przypuszczalnie udział jaj pochodzących z produkcji we własnych gospodarstwach jest również na wyższym poziomie niż w Polsce.

Ciekawe wnioski płyną też z analizy danych pochodzących z budżetów gospodarstw domowych, które dotyczą konsumpcji jaj w gospodarstwach domowych.

jaja, wolny wybieg, kwasy omega

Ekologiczne jaja są bogate w kwasy omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla zdrowia oraz prawidłowego funkcjonowania np. układu krążenia i mózgu. Ponieważ nasz organizm ich nie produkuje, musimy dostarczać je w diecie. Omega-3 znajdziemy m.in. w jajach z gospodarstw...
– W 2014 r. najwyższym poziomem konsumpcji charakteryzowały się gospodarstwa emerytów i rencistów, gdzie przeciętne miesięczne spożycie jaj na jedną osobę wyniosło ponad 15,5 sztuki i było aż o 29 proc. wyższe od przeciętnej w gospodarstwach domowych. Znacznie więcej jaj, aż o 21 proc. konsumowały też osoby w gospodarstwach domowych rolników, które w większości pozyskują je z własnego gospodarstwa – mówi Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych w banku BGŻ BNP Paribas.

– Wyższe spożycie jaj wśród emerytów i rencistów oraz rolników jest prawdopodobnie wynikiem większego ich wykorzystania do wypieków ciast i innych produktów zbożowych. Za to najniższym poziomem spożycia (o 15 proc. od średniej krajowej) charakteryzowały się osoby, które prowadzą własną działalność – dodaje Wyrzykowski.

Nie ma znaczącej różnicy w poziomie spożycia jaj na wsi i w mieście.

Jaja źle oznakowane. Posypały się kary

Prawie 30 proc. jaj w handlu jest źle oznakowanych, a w przypadku jajek sprzedawanych luzem niemal połowa - stwierdziły kontrole Inspekcji Handlowej. Oznakowanie jaj ma istotny wpływ na ich cenę.   Jak podał Urząd Ochrony Konkurencji i...
Osoba żyjąca w gospodarstwie domowym na wsi spożywa miesięcznie przeciętnie zaledwie niecałe jajo więcej od osoby w gospodarstwie domowym w mieście.

Konsumpcja jaj w gospodarstwach domowych jest natomiast zróżnicowana regionalnie.

W gospodarstwach domowych z woj. łódzkiego, świętokrzyskiego, lubelskiego, podkarpackiego spożycie jaj jest o kilkanaście (13-17) procent większe od średniej w kraju.

Należy zauważyć, że w większości tych województw znacznie wyższe są również zakupy mąki. Zatem osoby je zamieszkujące w większym stopniu przygotowują posiłki z jaj i mąki samodzielnie w domu, a w mniejszym stopniu konsumują produkty gotowe zakupione w sklepach czy cukierniach.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Advertisement