Jagodzianki i rybny pasztet na ministerialnej liście przysmaków

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
04-12-2017,17:00 Aktualizacja: 04-12-2017,17:03
A A A

Ich wielbicielem był podobno prof. Zbigniew Religa i to do tego stopnia, że dowożono mu je autobusem. Mowa o olsztyneckich jagodziankach, które zostały wpisane na prowadzoną przez ministerstwo rolnictwa prestiżową Listę Produktów Tradycyjnych.

To 30. przysmak pochodzący z województwa warmińsko-mazurskiego, który dołączył do grona smakołyków. Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie zapewnia, że jagodzianki to niewątpliwie wyjątkowy produkt od wielu lat związany z miastem, a przede wszystkim z miejscową cukiernią, która je wytwarza od lat 80. ubiegłego wieku.

Lista Produktów Tradycyjnych, przysmaki regionalne, żywność regionalna, żywność tradycyjna, małopolska

Lista tradycyjnych przysmaków wciąż rośnie

Małopolska zajmuje drugie miejsce wśród województw pod względem liczby przysmaków zarejestrowanych na prowadzonej przez ministerstwo rolnictwa Liście Produktów Tradycyjnych. I zgłasza kolejne pozycje. - Dziedzictwo...

"Fenomen olsztyneckich jagodzianek wywodzi się z prostoty, tradycyjnego przepisu na ciasto drożdżowe, a przede wszystkim z ilości jagód włożonych do środka bułeczek. Jagodzianki stały się chlubą miasta i wpisały się w lokalną tradycję" - zapewniają urzędnicy marszałka.

Przekonują, że jednym z wielu koneserów tych jagodzianek był prof. Religa, któremu regularnie były dostarczane autobusami PKS. Ponadto łakocie przez wiele lat wysyłane były także do Belwederu.

Na ministerialną listę trafił też ostatnio pasztet z karpia z Sierskowoli w woj. lubelskim. Są tam zlokalizowane stawy karpiowe, więc ta ryba jest w lokalnych kuchniach wykorzystywana na różne sposoby.

"Pewnego razu kobiety z Koła Gospodyń Wiejskich, przygotowując kotlety rybne według popularnego przepisu, masę rybną włożyły do foremki i zapiekły w piecu chlebowym. Taki eksperyment dał początek popularnemu w gminie pasztetowi z karpia. W latach osiemdziesiątych kobiety jeszcze bardziej ulepszyły pasztet, dodając do masy rybnej marchewkę i natkę pietruszki" - czytamy w serwisie resortu rolnictwa.

Pasztet "karpiowy" jest 184. pozycją z woj. lubelskiego na liście.

45 wciągniętych na nią przysmaków ma woj. zachodniopomorskie, w tym zarejestrowane niedawno: jabłuszka w koszulkach (wyrób cukierniczy wytwarzany w Zespole Szkół nr 6 w Szczecinie), masło ostrowieckie (ubijane w drewnianej kierzni lub kierzynce) i miody rusinowskie (gryczany, wielokwiatowy, rzepakowy, lipowy, mniszkowy, faceliowy i ze spadzi liściastej).
 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj