Ile hektarów musi mieć gospodarstwo, żeby było konkurencyjne? Zobacz wyliczenia

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
02-02-2021,18:35 Aktualizacja: 02-02-2021,18:44
A A A

Istotnym czynnikiem wpływającym na konkurencyjność gospodarstw jest skala produkcji zależna od ich powierzchni i liczby utrzymywanych zwierząt - czytamy w raporcie "Systemy i skala produkcji a obciążenia środowiskowo-klimatyczne".

Dokument został przygotowany na zlecenie Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej przez zespół pracowników Zakładu Ekonomiki Gospodarstw Rolnych i Ogrodniczych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej-Państwowego Instytutu Badawczego.

Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, IERiGŻ, raport o gospodarstwach

Zaskakujący raport o gospodarstwach. Małe nie znaczy przyjaźniejsze dla środowiska

Chów zwierząt o większej skali produkcji, niesłusznie nazywany przemysłowym, nie musi nadmiernie obciążać środowiska. A twierdzenia, że małe gospodarstwa bardziej sprzyjają klimatowi, są nieprawdziwe. Decydują o tym stosowane technologie i...

Według ekspertów, minimalna powierzchnia gospodarstw wyspecjalizowanych w uprawach polowych (typ 15 - wyspecjalizowanych w uprawie zbóż, roślin oleistych i wysokobiałkowych na nasiona) zdolnych do konkurencji wynosiła 80 ha UR (użytków rolnych).

Z kolei gospodarstw wyspecjalizowanych w uprawach różnych roślin (typ 16) - 50 ha UR. Powierzchnia w pełni konkurencyjnych w tym typie wynosiła aż 710 ha UR.

"Minimalna powierzchnia zdolnych do konkurencji gospodarstw sadowniczych i warzywniczych wynosiła odpowiednio: 17,7 i 7 ha UR. Natomiast powierzchnia w pełni konkurencyjnych warzywniczych 11,6 ha UR" - podano w syntezie raportu.

Jeśli chodzi o gospodarstwa wyspecjalizowane w produkcji mleka, minimalna wielkość zdolnych do konkurencji tego typu podmiotów wynosiła 36,6 ha UR, w których utrzymywano 30 krów mlecznych. Średnia powierzchnia w pełni konkurencyjnych gospodarstw w tym typie wynosiła natomiast 73 ha UR, na których utrzymywano 64 krowy mleczne.

"Minimalna powierzchnia zdolnych do konkurencji gospodarstw trzodowych wynosiła natomiast 46,2 UR, w których utrzymywano 174,2 SD (sztuk dużych) trzody chlewnej (1600 sztuk fizycznych). Natomiast w pełni konkurencyjne gospodarstwo trzodowe użytkowało 215,9 ha UR i utrzymywało 838,7 SD trzody (7500 sztuk fizycznych). W pełni konkurencyjne były duże gospodarstwa drobiowe, użytkujące 33,7 ha UR i 192,8 SD, co odpowiada 48,2 tys. kur" - brzmi dalej raport.
 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Advertisement