"Chleb wiejski", czyli jaki? Inspekcja na tropie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
17-06-2016,10:00 Aktualizacja: 17-06-2016,10:47
A A A

Producenci pieczywa, mięsa (osobno drobiowego), wyrobów garmażeryjnych oraz dystrybutorzy wprowadzający do obrotu oliwę z oliwek trafili w pierwszym kwartale roku pod lupę Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Kontrole objęły 331 podmiotów i dotyczyły jakości handlowej pieczywa (mieszanego, pszennego i żytniego), wyrobów garmażeryjnych typu pizza i zapiekanki, mięsa w elementach kulinarnych, mięsa mielonego, garmażeryjnego, drobiowego oraz oliwy z oliwek.

ijhars_kontrole

Raport IJHAR-S: Chleb zwykły – taka nazwa nie wystarczy

Przedstawiciele Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wykryli nieprawidłowości podczas kontroli przeprowadzonych w II kwartale br. Dotyczą one m.in. stosowania określenia „bez konserwantów”, podczas gdy...

Sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej - cechy organoleptyczne (m.in. wygląd), parametry fizykochemiczne (identyfikację surowców mięsnych, zawartość wody, tłuszczu, białka i estrów etylowych, kwasów tłuszczowych, kwasowość) oraz znakowanie produktów.

Pod względem cech organoleptycznych wykryte nieprawidłowości dotyczyły: nierównomiernej porowatości miękiszu (zgodnie z deklaracją producenta powinna być równomierna w przypadku pieczywa) oraz obecności obojczyka i chrząstek mostka w "filecie z piersi kurczaka kl. A".

Jeśli chodzi o parametry fizykochemiczne, w przypadku mięsa wykryto obecność niedeklarowanych składników (np. surowców pochodzenia zwierzęcego, dodatków), zaniżoną zawartość mięsa oraz zawyżoną zawartość tłuszczu w stosunku do deklaracji producenta. W mięsie drobiowym natknięto się na przypadki zbyt dużej ilości wody.

W oliwie z oliwek było natomiast za dużo estrów etylowych kwasów tłuszczowych, w pieczywie innym niż słodowe znaleziono karmel (barwnik), a w wyrobach garmażeryjnych były zaniżone zawartości podstawowego składnika stałego (pieczarek, szynki, sera).
kontrole_owoce_warzywa

IJHAR-S policzyła: 15,5 tys. świadectw dla owoców i warzyw

30 czerwca br. zakończył się ostatni etap działań kontrolnych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, w sprawie owoców i warzyw wycofywanych z rynku w związku z rosyjskim embargiem. Kiedy wprowadzono zakaz w 2014...

Sporo "grzeszków" kontrolerzy wykryli, jak zawsze, w oznakowaniu produktów. Jedni producenci stosowali jedynie nazwy fantazyjne (np. "chleb wiejski", "chleb cesarski") uniemożliwiające konsumentowi rozpoznanie charakteru i właściwości pieczywa.

Inni podawali z kolei nazwy nieadekwatne do składu, np.: "chleb żytni" zamiast "chleb mieszany", "zapiekanka z szynką" i "pizzerinka z serem" w przypadku wyrobów, do produkcji których użyto szynki mielonej w bloku i wyrobu seropodobnego.

Czasem brakowało wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji (w tym alergenów, dodatków do żywności) przy jednoczesnym podaniu takich składników niewykorzystywanych w procesie produkcyjnym (np. drożdży). W przypadku mięsa i oliwy z oliwek nie zawsze podawano również pochodzenie.
żywność, wędzenie, sprzedaż żywności, rolnicy, rolnictwo, MOL, nowe przepisy, prawo

Nowe przepisy ułatwiające lokalną produkcję i sprzedaż żywności

Od środy obowiązują nowe przepisy określające warunki prowadzenie działalności lokalnej i marginalnej (tzw. MOL). Chodzi o ułatwienie produkcji i sprzedaży na małą skalę żywności przez mikroprzedsiębiorców np. konsumentom, do sklepów,...

Podczas kontroli nieprawidłowości są też wykrywane w zakresie metod wytwarzania. Nie inaczej było i teraz. Kontrolerzy wytknęli firmom m.in. podawanie określeń typu "wiejski", "domowy", "chłopski" przy jednoczesnym stosowaniu dodatków i przetworzonych surowców, a także podanie w oznakowaniu mięsa drobiowego określenia "babuni", sugerującego pochodzenie mięsa z innej metody produkcji niż przemysłowa.

W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wojewódzcy inspektorzy IJHARS wydali 69 decyzji administracyjnych: 50 nakładających kary pieniężne na kwotę 57,8 tys. zł, 13 nakazujących nadanie produktom prawidłowego oznakowania, 5 zakazujących wprowadzenia do obrotu artykułów rolno-spożywczych oraz 1 decyzję o odstąpieniu od wymierzenia kary pieniężnej ze względu na niski stopień szkodliwości czynu. Ponadto nałożono 44 mandaty karne na kwotę 7,5 tys. zł.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu