Wieprzowina podrożała w 21 krajach. U nas stawki poniżej średniej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
27-01-2017,9:25 Aktualizacja: 27-01-2017,10:06
A A A

W grudniu 2016 roku wieprzowina podrożała w skali miesiąca aż w 21 krajach Unii Europejskiej. Ceny obniżyły się tylko w Rumunii, Hiszpanii, Holandii i Estonii, zaś na Malcie, we Francji i w Portugalii nie zmieniły się.

Za 100 kilogramów mięsa (kl. E) we Wspólnocie płacono średnio 152,90 euro. To o 0,7 proc. więcej niż w listopadzie i aż o 21,2 proc. powyżej stawek sprzed roku. Eksperci podkreślają też, że wieprzowina w grudniu była o 0,3 proc. droższa od przeciętnej ceny z ostatnich 5 lat dla tego miesiąca - informuje FAMMU/FAPA.

wieprzowina, certyfikowane produkty wieprzowe, System QAF, Gwarancja Jakości QAFPP

Wieprzowina ze znakiem jakości została doceniona. Kampania dobiega końca

Wzrost wolumenu produkcji żywca wieprzowego oraz produkcji mięsa i jego przetworów w Systemie QAFP to najważniejsze efekty 3-letniej kampanii "Gwarancja Jakości QAFP" promującej walory certyfikowanych produktów wieprzowych....

Stawki najbardziej poszły w górę w Bułgarii (5,8 proc.), we Włoszech (3,5 proc.), w Belgii (3 proc.), Wielkiej Brytanii (2,9 proc.), Chorwacji (2,6 proc.), Danii (2,1 proc.), na Węgrzech i Słowacji (po 2 proc.), na Cyprze (1,7 proc.), w Polsce i Luksemburgu (po 1,3 proc.) oraz w Szwecji i na Litwie (po 1,1 proc.).  

W Polsce średnia cena wieprzowiny w minionym miesiącu wynosiła 151,31 euro za 100 kg i była aż o 25,6 proc. wyższa niż przed rokiem oraz o ponad 1 proc. niższa od przeciętnej dla UE.

Mięso w naszym kraju było zarazem o 3,5 proc. droższe niż w Danii i o blisko 5 proc. tańsze niż w Niemczech.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu