Rolnicy gotowi zwiększyć uprawy o milion hektarów

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Sylwia Wysocka PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
28-11-2022,14:25 Aktualizacja: 28-11-2022,14:28
A A A

By zapewnić krajowi suwerenność żywnościową włoscy rolnicy są gotowi zwiększyć uprawy o milion hektarów. Dążenie do niej jest jednym z celów nowego rządu Giorgii Meloni, w którym utworzone zostało Ministerstwo Rolnictwa i ds. Suwerenności Żywnościowej.

Deklarację powiększenia obszaru upraw złożył Ettore Prandini, prezes związku rolników Coldiretti. Jak wyjaśnił, rolnicy chcą w ten sposób zmniejszyć uzależnienie od produktów z zagranicy i uspokoić 51 procent Włochów, którzy według sondażu obawiają się braków żywności z powodu wojny w Ukrainie.

Janusz Wojciechowski, bezpieczeństwo żywnościowe, ceny nawozów, eksport zbóż z Ukrainy

Wojciechowski: unijny budżet na rolnictwo powinien być dwa razy wyższy

Aby zapewnić Europie bezpieczeństwo żywnościowe w długiej perspektywie, unijny budżet rolny powinien być nawet dwukrotnie wyższy niż obecnie - podkreślił w rozmowie z PAP.PL Janusz Wojciechowski, unijny komisarz do spraw rolnictwa. Polityk wskazał,...

Rolnicza organizacja opracowała plan zwiększenia powierzchni upraw, by odwrócić tendencję ostatnich 50 lat, gdy zniknęła jedna trzecia pól. Spadek zdolności produkcyjnych drastycznie zwiększył import żywności - o 30 procent w ciągu ośmiu pierwszych miesięcy bieżącego roku - podali eksperci Coldiretti, przytaczając dane Instytutu Statystycznego Istat.

Włochy muszą importować 73 procent soi, 64 procent jagnięciny, 62 procent pszenicy, 53 procent wołowiny, 46 procent kukurydzy, 36 procent jęczmienia, 35 procent mąki na makaron.

Dlatego rolnicy deklarują zamiar odzyskania porzuconych pól uprawnych, a jest ich kilkaset tysięcy hektarów. Realizacja planu, argumentują, zwiększyłaby wartość produkcji żywności o 3 miliardy euro i można by dzięki temu stworzyć 200 tysięcy nowych miejsc pracy w rolnictwie.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu