Podróż śladami szynki. Nowa atrakcja przyciąga turystów

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Marcin Zatyka PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
29-12-2017,10:00 Aktualizacja: 29-12-2017,12:40
A A A

W Hiszpanii przybywa atrakcji turystycznych związanych z odwiedzaniem zakładów produkcji spożywczej. Popularnym winiarniom przybyła w ostatnim czasie nowa konkurencja - małe wytwórnie szynki.

Jak powiedział PAP Life Alberto Mancebo z madryckiego sklepu z wędlinami Julian Becerro, przybywający do Hiszpanii turyści coraz częściej poszukują regionalnych wędlin powstających ze zwierząt odżywianych w sposób ekologiczny.

- Przykładem może być szynka świń wypasanych w maksymalnie naturalnych warunkach. Hodowli takich jest coraz więcej. Trzoda zazwyczaj żywiona jest produktami biologicznymi, np. żołędziami - wyjaśnił Alberto Mancebo.

żywność ekologiczna, żywność regionalna, eko-żywność, portugalia

Turyści chętnie robią zakupy u rolników

W niezwykle ciepłej i słonecznej w sezonie jesiennym Portugalii systematycznie przybywa turystów z zagranicy. Szacuje się, że do końca grudnia dotrze ich tam ponad 21 mln osób, czyli liczba nie notowana nigdy wcześniej. Urlopy w porze...
Eksperci wskazują, że popularność iberyjskich wędlin wykorzystują coraz częściej firmy turystyczne, które organizują kilkudniowe wypady dla urlopowiczów, podczas których mogą oni odwiedzić zakłady produkcyjne, a przy okazji wziąć udział w licznych degustacjach wędlin.

Jednym z popularnych szlaków jest trzydniowa podróż z hiszpańskiego Jabugo do portugalskiego Barrancos. W trakcie wyprawy, zalecanej między październikiem a lutym, można zobaczyć nie tylko piękne pejzaże Andaluzji i Estremadury, ale też odwiedzić lokalne muzea i zakłady wyrobu szynki iberyjskiej.

Nocleg można spędzić w małych pensjonatach usytuowanych zwykle w pobliżu zakładów produkcyjnych. Funkcjonują przy nich sklepy, w których wędliny można kupić z reguły o kilkanaście procent taniej niż w sklepach.

Podróże śladami szynki są imitacją powszechnych na Półwyspie Iberyjskim szlaków wyrobu win.

mięso wieprzowe, eksport, Hiszpania

Hiszpania przegania Niemcy w eksporcie wieprzowiny na rynki trzecie

Mięso wieprzowe z Hiszpanii w coraz większej ilości jest eksportowane na rynki trzecie. W ciągu pierwszych czterech miesięcy bieżącego roku kraj ten wyeksportował na rynki wschodzące 278 tys. ton wieprzowiny, to o 11 proc. więcej niż w tym samym...
Eksperci gastronomiczni potwierdzają, że z roku na rok w Hiszpanii przybywa zarówno szlaków turystycznych, jak i firm specjalizujących się w oprowadzaniu urlopowiczów, głównie cudzoziemców po plantacjach winogron oraz zakładach winiarskich. Zyskują na tym również drobni plantatorzy.

W Hiszpanii przybywa też masowych imprez, tzw. vendimias, związanych z rozpoczynającym się we wrześniu winobraniem. Szczególnie im przychylne są władze samorządów oddalonych od głównych szlaków turystycznych i często z własnej inicjatywy organizują festyny służące promocji lokalnych trunków oraz regionu.

Jedne z najpopularniejszych świąt winobrania w Hiszpanii organizowane są w autonomicznym regionie Katalonii. W samej tylko prowincji barcelońskiej, słynącej z win typu Penedes, Alella, Pla de Bages i Cava, organizowanych jest kilkadziesiąt imprez związanych z winobraniem. Organizatorzy wielu z nich często zachęcają miejscową ludność do ubioru w tradycyjne stroje regionu w celu uatrakcyjnienia turystom święta.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu