Zimna wiosna opóźnia dojrzewanie warzyw i truskawek

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (zl) | redakcja@agropolska.pl
04-06-2021,9:10 Aktualizacja: 04-06-2021,8:43
A A A
Pogoda, szczególnie zimne noce, nie pomagają roślinom nadgonić wiosenne opóźnienia w wegetacji. Przekłada się to na wysokie ceny ubiegłorocznych warzyw. Nadal mało, jak na tę porę roku, jest truskawek - poinformował Maciej Kmera, ekspert rynku hurtowego w Broniszach.
 
Opóźnienia w wegetacji sięgają na ogół dwóch tygodni; w przypadku niektórych warzyw - nawet miesiąca. Stąd też wyższe i rosnące ceny krajowych z ubiegłego roku.
 
Najbardziej w stosunku do notowań z początku czerwca 2020 r. podrożała: ubiegłoroczna kapusta biała i czerwona, kapusta pekińska, pietruszka, selery i pory. Średnio koszyk krajowych warzyw jest o ok. 13 proc. droższy niż przed rokiem. 
 
rynek hurtowy w broniszach, maciej kmera, truskawki, warzywa korzeniowe

Polskich truskawek wciąż bardzo mało na rynku

Na rynku hurtowym w Broniszach polskich truskawek jest nadal mało, natomiast sporo jest dostaw z importu. Znacznie podrożały ubiegłoroczne warzywa korzeniowe, bo brakuje młodych. - Truskawki są w ilościach śladowych, sprzedają je 2-3 osoby w...
Jeżeli natomiast weźmie się pod uwagę wszystkie notowane na rynku hurtowym w Broniszach krajowe i importowane owoce i warzywa, wartość koszyka (na 2 czerwca) w stosunku do notowania sprzed roku wzrosła o 4 proc. - wynika z wyliczeń eksperta.
 
W przekonaniu wielu kupujących warzywa i owoce, w tym roku są bardzo drogie. Zdaniem Kmery, takie odczucia mogą wynikać z tego, że sprzedający chcą odbić sobie straty spowodowane ograniczeniami pandemicznymi. O cenach decydują marże i tu prawdopodobnie trzeba szukać przyczyny ich wzrostu.
 
Na rynku widać powolne ożywienie w handlu, ale nadal jest niewielki wzrost podaży warzyw młodych krajowych. W ostatnich dniach mocno staniały młode ziemniaki krajowe, obecnie kosztują od 2,3 do 3,5 zł/kg (zależy od odmiany i kalibru). Chociaż warto zauważyć, że przed rokiem ich cena była na poziomie 1,5 zł/kg (o 80 proc. niższa).
 
 Staniała sałata masłowa do poniżej 2 zł/szt., znacznie spadły ceny fasolki szparagowej z 40 do 22-25 zł/kg. Pierwsze, wyjątkowo spóźnione (o miesiąc) dostawy krajowych brokułów są w cenie 4-5 zł/kg. Ustabilizowała się cena pomidorów (3-5 zł/kg), spadły ceny ogórków gruntowych z 6,5 zł/kg do 3,5 zł/kg – wyliczał ekspert.
 
Obecnie jest pełnia sezonu na szparagi. W tym roku w ofercie rynku są głównie zielone, które cieszą się większym zainteresowaniem niż białe. Ich cena wynosi 8-14 zł/kg - są nieco tańsze niż w ubiegłym.
 
Podaż pierwszych w sezonie krajowych owoców - truskawek stale rośnie. Teraz sprzedawane są owoce pochodzące spod przykryć foliowych i włókniny, a cena spada do 4-12 zł/kg – zależy od odmiany i standardu sortowania. W sklepach czy na stołecznych targowiskach i bazarach za polskie owoce trzeba jednak zapłacić 16-20 zł za kg. Mimo tak wysokich cen sprzedają się bez większego problemu.
 
 Pojawienie się truskawek powoduje, ze spada popyt na jabłka, stąd niższe ceny na te owoce  zauważył Kmera.
 
Polskich czereśni jeszcze w handlu nie ma, w ubiegłych latach można było już kupić ich wczesne odmiany. Za to są w sprzedaży na rynku hurtowym czereśnie serbskie i hiszpańskie za 12-18 zł/kg. Nowym "egzotycznym" kierunkiem importu tych owoców jest Kazachstan, czereśnie z tego kraju kosztują 22-26 zł/kg.
 
Coraz więcej jest arbuzów - po 2,8 do 3,6 zł/kg, popyt na nie jest niższy niż w poprzednich latach, powodem niski popyt wywołany nadal wiosenną, a nie letnią pogodą. 
 

 

Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu