Sprowadzamy więcej cytrusów, mniej kiwi i brzoskwiń

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
22-12-2016,8:00 Aktualizacja: 22-12-2016,8:24
A A A

W tym sezonie zwiększy się import cytrusów, mniejszy zaś będzie m.in. kiwi i brzoskwiń - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Według najnowszych danych dostawy owoców południowych pozostaną na poziomie ok. 1,35 mln ton. "Zwiększy się import owoców cytrusowych, a spadnie (z powodu wysokich cen importowych) przywóz brzoskwiń, nektaryn oraz owoców kiwi" - napisali eksperci w komunikacie.  

Nie zmieni się znacząco import bananów. Z kolei import owoców strefy umiarkowanej (głównie jabłek, gruszek, truskawek, śliwek) wyniesie, tak jak w sezonie 2015/16, ok. 100 tys. ton.

IERiGZ ocenia, że w grupie przetworów owocowych i warzywnych zwiększy się przywóz przetworów z orzechów arachidowych, a także mrożonego szpinaku, mrożonej kukurydzy, suszonych winogron, przetworów z owoców cytrusowych (zwłaszcza konserw) oraz konserwowych oliwek i marynowanej papryki.

W sumie wartość importu owoców, warzyw i ich przetworów spadnie w sezonie 2016/17 do 2,59 mld euro z 2,67 mld euro w 2015/16.

Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu