Rynek rolno-spożywczy spowolnił. Nastroje producentów najgorsze od lat

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Newseria Biznes, (em) | redakcja@agropolska.pl
01-06-2015,10:00 Aktualizacja: 01-06-2015,10:58
A A A

Koniunktura na rynku rolno-spożywczym nie jest najlepsza przede wszystkim z powodu bardzo niskich cen żywności. Sytuacja powinna się jednak poprawiać za sprawą rosnącej konsumpcji i coraz większego eksportu.

- Obecnie koniunktura rynku rolno-spożywczego na pewno nie jest dobra. Prowadzone wśród rolników badania wskazują, że jest najgorsza od 4-5 lat - informuje w rozmowie z agencją Newseria Biznes Dariusz Winek, główny ekonomista Banku Gospodarki Żywnościowej (BGŻ).

Jednym z powodów takiej sytuacji jest spadek cen produktów rolno-spożywczych. Jak informuje Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA) w kwietniu indeks stawek żywności FAO (Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia) osiągnął 171 pkt. i był najniższy od czerwca 2010 roku.

liucjan zwolak, żywność, rynki zbytu, arr

Eksport polskiej żywności wzrósł ponad pięć razy. Przez 11 lat

Od 2004 roku polski eksport żywności wzrósł ponad pięciokrotnie, a nadwyżka handlowa trzynastokrotnie. Lucjan Zwolak, wiceszef w rozmowie z PAP podkreśla, że mimo rosyjskiego embarga wartość polskiego eksportu żywności w 2014 r. wobec 2013...

Ponownie potaniały przetwory mleczne, które obecnie kosztują ponad 30 proc. mniej niż rok temu. W dół poleciały też stawki za zboża, cukier i oleje roślinne. Sam indeks był o ponad 40 pkt. niższy niż w tym samym okresie 2014 roku i o 2 pkt. niższy niż w marcu.

Kwietniowy odczyt był trzynastym z rzędu, kiedy odnotowano miesięczny spadek. Ostatnio tak długi trend zniżkowy notowano pod koniec lat 90.

- Najgorszy okres, z którym mieliśmy do czynienia w zeszłym roku, szczególnie w drugiej połowie, mamy już na szczęście za sobą. Perspektywy nie są już tak negatywne. Można powiedzieć, że w większości przypadków możemy oczekiwać stopniowej poprawy - mówi Winek.

Szczególnie korzystnie rysują się perspektywy rozwoju eksportu. W pierwszym kwartale br. Polska sprzedała za granicę produkty rolno-spożywcze o wartości 5,4 mld euro (+ 5,5 proc. r/r). Rekordowym miesiącem był marzec, kiedy to krajowi producenci i pośrednicy ulokowali na rynkach zewnętrznych artykuły o wartości prawie 2 mld euro, (+11 proc. r/r).

- Eksport rośnie mimo rosyjskiego embarga. Wydaje się więc, że wychodzimy obronną ręką z tych kłopotów. Z jednej strony jest to rozwój tzw. bajpasów, czyli eksportu na teren Rosji za pośrednictwem innych krajów, przede wszystkim Białorusi oraz ewentualnie Kazachstan czy Serbia - ocenia ekonomista BGŻ.
Eksport polskiej żywności rośnie w szybkim tempie

Polska żywność jedzie w świat

W pierwszym kwartale bieżącego roku Polska wyeksportowała żywność o wartości 5,4 mld euro. To o 5,5 proc. więcej niż w tym samym okresie zeszłego roku. Jak informuje "Gazeta Wyborcza" żywność to trzeci towar eksportowany z Polski po...


Rośnie także handel z nowymi, egzotycznymi regionami. Krajowe firmy coraz więcej żywności sprzedają bowiem do Azji, Ameryki Łacińskiej, na Bliski Wschód, Afryki Północnej i państw arabskich.  - Mamy bardzo duży wzrost eksportu jabłek, innych owoców oraz produktów mlecznych do Zjednoczonych Emiratów Arabskich czy Arabii Saudyjskiej - ocenia Winek.

Z punktu widzenia polskich producentów żywności najważniejszy jest jednak rynek wewnętrzny, którego wartość wynosi około 170 mld zł. Eksport jest wart prawie dwa razy mniej (około 90 mld zł). - Mimo dynamicznie rozwijającej się sprzedaży zagranicznej trudno abstrahować od krajowego rynku. Producenci mogą oczekiwać stopniowego wzrostu marż. Nie będą one pod tak dużą presją jak ostatnio - podkreśla ekspert.

Zdaniem głównego ekonomisty Banku Gospodarki Żywnościowej nacisk na obniżki wynikał z intensywnej walki o klienta prowadzonej przez dyskonty, super- i hipermarkety oraz delikatesy. Dziś presja producentów na redukcję cen i tym samym marż nie będzie już tak duża.

- Mamy bardzo niskie ceny surowców rolnych, więc przetwórcy żywności mogą zaproponować obecnie lepsze marże. To jednak zależy od sektora. Jeżeli jest kłopot z eksportem produktów mleczarskich, to marże też są niskie. Ale wydaje się, że druga połowa roku powinna prowadzić do stopniowej poprawy kondycji ekonomicznej całej branży - kończy Winek.

Po maszynach i produktach branży chemicznej żywność jest trzecim towarem eksportowym Polski. Po pierwszym kwartale br. nadwyżka w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi wyniosła 1,7 mld euro.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu