Produkcja mięsa pójdzie w górę

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
25-05-2015,15:25 Aktualizacja: 25-05-2015,15:34
A A A

W 2015 roku na świecie wyprodukowanych zostanie 318,7 mln ton mięsa. To o 4 mln ton (1,3 proc.) więcej niż przed rokiem.

Tak wynika z opublikowanego właśnie raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), na który powołuje się FAMMU/FAPA. Wytwórczość wzrośnie przede wszystkim w Chinach, UE, USA i Brazylii.  

Najważniejszym gatunkiem mięsa kierowanym do handlu będzie drób (42 proc. udział w wymianie), a następnie wołowina (31 proc.), wieprzowina (23 proc.) oraz mięso owcze (3 proc.).

W porównaniu z ubiegłym rokiem do sprzedaży trafi teraz więcej mięsa wołowego (1,9 proc.), wieprzowego (1,6 proc.) oraz drobiu (2,6 proc.), zaś mniej owczego (8,5 proc.).

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
WAŻNE TERMINY

19.10 - 30.11.2020 wsparcie finansowe na tworzenie grup producentów  <-- zobacz więcej

26.10 - 24.11.2020 dotacje do tzw. małego przetwórstwa i rolniczego handlu detalicznego <-- zobacz więcej

15.10 - 31.12.2020 300 tys. zł na odtworzenie potencjału produkcji rolnej <-- zobacz więcej

29.10 - 30.11.2020 rozpoczęcie działalności pozarolniczej na wsi <-- zobacz więcej

30.11.2020 Powszechny Spis Rolny

31.12.2020 pomoc w związku z COVID-19 dla poszkodowanych przez suszę