Produkcja mięsa pójdzie w górę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
25-05-2015,15:25 Aktualizacja: 25-05-2015,15:34
A A A

W 2015 roku na świecie wyprodukowanych zostanie 318,7 mln ton mięsa. To o 4 mln ton (1,3 proc.) więcej niż przed rokiem.

Tak wynika z opublikowanego właśnie raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), na który powołuje się FAMMU/FAPA. Wytwórczość wzrośnie przede wszystkim w Chinach, UE, USA i Brazylii.  

Najważniejszym gatunkiem mięsa kierowanym do handlu będzie drób (42 proc. udział w wymianie), a następnie wołowina (31 proc.), wieprzowina (23 proc.) oraz mięso owcze (3 proc.).

W porównaniu z ubiegłym rokiem do sprzedaży trafi teraz więcej mięsa wołowego (1,9 proc.), wieprzowego (1,6 proc.) oraz drobiu (2,6 proc.), zaś mniej owczego (8,5 proc.).

Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu