Powstaje holding spożywczy. Na jakim etapie jest projekt?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Magdalena Jarco PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
24-07-2020,14:35 Aktualizacja: 24-07-2020,14:28
A A A

Około października będziemy gotowi do tego, aby zakończyć wycenę spółek wytypowanych do holdingu spożywczego - powiedział w piątek wiceminister aktywów państwowych Artur Soboń.

Soboń, pytany o to, na jakim etapie jest tworzenie holdingu rolno-spożywczego, odpowiedział, że wytypowano już spółki w ramach zasobów zarówno MAP, jak i resortu rolnictwa.

- Jest ich 17 i chcielibyśmy teraz dokonać szczegółowych badań i wycen tych spółek, żeby określić ich rzeczywistą kondycję i zdolność do tego, żeby tworzyły wspólnie grupę - dodał na antenie Polskiego Radia24.

krajowa spółka cukrowa, ksc, holding spożywczy, artur soboń

Ministerstwo wytypowało spółki do holdingu spożywczego

- Konsolidacja nastąpi w oparciu o działalność Krajowej Spółki Cukrowej. Wytypowano 17 spółek do powstającego holdingu spożywczego - poinformował Artur Soboń, wiceminister aktywów państwowych. - Najważniejszym podmiotem z...

- Myślę, że będziemy gotowi do tego, aby ten proces zakończyć około października - powiedział wiceminister Soboń.

W ubiegłym roku przedstawiciele rządu poinformowali, że planowane jest utworzenie Narodowego Holding Spożywczego, który ma wspierać polskich producentów żywności.

Koncepcja holdingu opiera się na konsolidacji spółek działających w branży rolno–spożywczej w oparciu o wiodącą rolę Krajowej Spółki Cukrowej (KSC).

Jak informowało w połowie maja Ministerstwo Aktywów Państwowych, w odpowiedzi na interpelację poselską, 30 kwietnia 2020 r. KSC podpisała z KPMG umowę o świadczenie usług doradczych w zakresie przygotowania i realizacji procesu konsolidacji.

Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu