Podaż nie nadąża za popytem i ceny cukru rosną

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
12-03-2019,13:05 Aktualizacja: 12-03-2019,13:13
A A A

Za kilogram cukru trzeba obecnie zapłacić o 20 procent więcej niż przed rokiem, kiedy kosztował średnio 1,8 zł - wynika z najnowszych danych Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego.

Kazimierz Kobza, ekspert związku na antenie radiowej "Jedynki" wyjaśniał, że stawki poszły w górę przede wszystkim z powodu mniejszego areału upraw buraków cukrowych oraz niższych plonów z hektara.

produkcja cukru, cukier, ceny cukru, uprawa buraka cukrowego, branża cukrownicza

Cukier najdroższy od blisko roku

Od zniesienia regulacji na unijnym rynku cukru w 2017, ceny leciały w dól. Według danych MRiRW za tonę surowca we wrześniu płacono średnio 1506 zł, czyli o 12,5 proc. mniej w skali roku. Ale dynamika spadków od czerwca mocno...

- O ile w Polsce zebrano średnio o 10 ton buraków z hektara mniej, to w Niemczech w niektórych regionach plony spadły nawet o prawie 50 procent - wylicza. Dodaje, że to spowodowało, że produkcja w Europie zmniejszyła się o 2 mln ton.

Znawca rynku tłumaczy ponadto, że kolejnym czynnikiem, który zmniejsza podaż cukru na Starym Kontynencie było zamknięcie w ciągu ostatnich lat kilku cukrowni. Koncerny redukowały w ten sposób koszty, gdyż cena surowca była niska.

- Do tego dochodzi zmniejszenie produkcji w Brazylii, gdzie więcej trzciny cukrowej przeznaczono na produkcję biopaliw, niż cukru, a także susza w Australii, i Pakistanie oraz szkodniki w Indiach. To ważni eksporterzy cukru - mówi Kobza.

To wszystko sprawia, że podaż nie nadąża za popytem i ceny rosną.
 

źródło: Program Pierwszy Polskiego Radia

Poleć
Udostępnij