Góra cukru coraz większa. Spełnia się czarny scenariusz

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
18-04-2018,11:05 Aktualizacja: 18-04-2018,21:04
A A A

Polski rynek słodyczy wart jest już kilkanaście miliardów złotych, ale ma jeszcze duży potencjał - przekonują eksperci. Każdy z nas zjada bowiem trzy razy mniej słodkości niż na przykład przeciętny Niemiec.

- Korzystają też z tego producenci cukru, ale martwi ich spadek cen surowca - mówi Henryk Wnorowski, prezes Krajowej Spółki Cukrowej w rozmowie z Programem Pierwszym Polskiego Radia.

Cukier tańszy niż przed rokiem w handlu i na giełdach

Na krajowym rynku spadają ceny cukru, a decydują o tym relatywnie niskie ceny cukru białego na świecie oraz duża produkcja w kampanii 2017/2018 wynosząca ok. 2,3 mln t - poinformował Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w...

Szef KSC wyjaśnia, że problemy zaczęły się 1 października 2017 roku, gdy w Unii Europejskiej przestało obowiązywać kwotowanie produkcji cukru. - Mimo, że spodziewaliśmy się efektów tej decyzji, czyli gorszych czasów i niższych cen, to widać już po pół roku, że realizacja negatywnych scenariuszy jest szybsza od oczekiwań - mówi znawca rynku.

Szacuje się, że w kampanii 2017/2018 kraje Wspólnoty wyprodukują aż około 20 mln ton surowca. To o 20 proc. więcej niż przed rokiem. Trzeba więc szukać nowych rynków eksportowych.

Nadwyżka cukrowa w UE wynosi ponad 3 mln t, zaś w Polsce wytwórczość wyniosła ponad 2,3 mln t przy zużyciu ok. 1,7 mln t. - To oznacza, że w kraju mamy górkę cukru 600-650 tys. ton - przekonuje Wnorowski. Prezes KSC uważa, że konieczny jest eksport i to na rynki trzecie - do Azji Południowo-Wschodniej i do Afryki - gdyż konsumpcja nie wzrośnie.

Krajowa Spółka Cukrowa buduje już zatem w porcie w Gdańsku terminal cukrowy, który ma być gotowy w przyszłym roku.
 

źródło: Program Pierwszy Polskiego Radia

Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu