Eksport polskich serów i twarogów idzie w górę

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
06-10-2021,12:50 Aktualizacja: 06-10-2021,12:56
A A A

W latach 2004-2020 sprzedaż zagraniczna serów i twarogów zwiększyła się ponad 4-krotnie - z 191 mln euro do 823 mln euro. Polska należy do grona największych światowych producentów tego asortymentu.

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa informuje, ze jesteśmy szóstym producentem serów na świecie (po USA, Niemczech, Francji, Włoszech i Holandii). W omawianym czasie wytwórczość serów i twarogów w kraju wzrosła o 65 proc. i osiągnęła rekordowy poziom 960 tys. ton.

eksport żywności, mięso i przetwory, zboża, produkty mleczne

Mięso numerem 1. Coraz więcej zarabiamy na eksporcie żywności

20,5 mld euro wyniosła wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski od stycznia do lipca. Wywóz wzrósł o 5,2 proc. w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku. Głównym towarem eksportowym było...

W 2020 r. w strukturze produkcji tej grupy towarowej dominowały sery twarogowe (51 proc. udziału) i sery podpuszczkowe dojrzewające (37 proc.).

Wiodącym asortymentem rodzimej branży mleczarskiej są sery podpuszczkowe dojrzewające, które są też najczęściej przedmiotem eksportu (60-70 proc.). W latach 2014-2020 z Polski wywożono średnio 45 proc. wolumenu krajowej produkcji tego asortymentu.

Rosnący globalny popyt na wyroby serowarskie sprawia, że rośnie wywóz. W 2020 wartość wysyłek serów i twarogów wyniosła 823 mln euro. W pierwszych siedmiu miesiącach br. utrzymywał się wzrost wartości wywozu. Przychody uzyskane z eksportu osiągnęły poziom 518 mln euro, o 8 proc. więcej niż w porównywalnym okresie 2020 r.

Sery dojrzewające sprzedawane są przede wszystkim do UE (styczeń-lipiec 2021 r. 60 proc. wolumenu, czyli 60 tys. ton), głównie do Czech, do Włoch, na Słowację i do Niemiec oraz na Węgry. Poza Unią znajdują nabywców m.in. na Ukrainie, w Arabii Saudyjskiej, W. Brytanii, Libii, Izraelu i Panamie.
 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj