Eksport polskich owoców i warzyw do Rosji spadł o 40 procent

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
11-03-2015,8:05 Aktualizacja: 11-03-2015,8:55
A A A
Według holenderskiej agencji analitycznej FVF eksport owoców i warzyw z Polski do Rosji w ubiegłym roku zmniejszył się o ok. 40 proc. z 976 tys. ton do 561 tys. ton. Najbardziej spadła wysyłka jabłek. 
 
Łączny eksport owoców i warzyw do Rosji w 2014 wyniósł ponad 561,8 tys. ton, z czego 559,3 tys. ton wysłano tam w pierwszych siedmiu miesiącach minionego roku, czyli przed wprowadzeniem embarga na polskie produkty - informuje Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa w oparciu o dane FVF. 
 
Oznacza to, że od sierpnia do grudnia ub.r. na rosyjski rynek trafiło jedynie 2,5 tys. ton (214,7 tys. ton rok wcześniej) polskich owoców i warzyw. Były to przede wszystkim jabłka, pomidory i pieczarki.
 
W całym minionym roku łącznie wysłaliśmy do Rosji 448,9 tys. ton owoców i niecałe 113,0 tys. ton warzyw. W ubiegłorocznych dostawach najbardziej zmniejszył się eksport polskich jabłek - do 418 tys. ton wobec ponad 580 tys. ton rok wcześniej, a w okresie po wprowadzeniu embarga dostawy wyniosły zaledwie 949 ton wobec niecałych 125 tys. ton w roku poprzednim.
 
W pierwszych siedmiu miesiącach 2014 r. eksport owoców do Rosji wyniósł 447,8 tys. ton, a warzyw 111,4 tys. ton. Wśród warzyw dominowała kapusta, poważną pozycją eksportową były pieczarki i pomidory. Z owoców oprócz jabłek wysyłaliśmy gruszki, truskawki, wiśnie i czereśnie.
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
WAŻNE TERMINY

3.01.2022– 30.12.2022 - inwestycje odtwarzające potencjał produkcji rolnej

1–31.12.2022 - dopłaty do składek ubezpieczenia zwierząt