Eksport i import wołowiny idzie w górę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
23-09-2015,14:45 Aktualizacja: 23-09-2015,15:12
A A A

W pierwszej połowie bieżącego roku kraje Wspólnoty sprowadziły 162,1 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To zaledwie o... 0,01 proc. więcej niż przed rokiem.

Najwięcej tego gatunku mięsa sprowadzono tradycyjnie z Brazylii (70,3 tys. ton), Urugwaju (24,3 tys. ton) oraz z Argentyny (21,4 tys. ton) - informuje FAMMU/FAPA. Udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do UE wyniósł 71,6 proc. Od stycznia do lipca 14,4 tys. ton wołowiny kupiono ponadto w Australii, 12,5 tys. ton w USA oraz 6,2 tys. ton w Nowej Zelandii.

WorldFood w Stambule. Europejska wołowina rusza na podbój Turcji

Już na początku września, podczas targów WorldFood w Stambule, tysiące odwiedzających będą mieli szansę poznania, zainicjowanej przez Związek Polskie Mięso i realizowanej na terenie Turcji, kampanii "Zasmakuj w Europie". W trakcie...

Z kolei kraje Wspólnoty w pierwszym półroczu wyeksportowały 277,9 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa), czyli o 5,8 proc. więcej niż w analogicznym czasie przed rokiem.  

W górę poszła sprzedaż m.in. do Libanu, Hongkongu, Ghany, Bośni i Hercegowiny, Wybrzeża Kości Słoniowej i Norwegii. Spadły natomiast wysyłki do Szwajcarii, Algierii i Libii.

W pierwszej połowie br. Unia pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans (-57,1 tys. ton) w handlu mięsem (świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane) Wspólnota była w tym czasie importerem netto.

Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu