Ceny żywności najwyższe od 10 lat. Najszybciej drożeją zboża i oleje

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
05-11-2021,11:20 Aktualizacja: 05-11-2021,11:30
A A A

Ceny żywności na świecie są najwyższe od lipca 2011 roku - poinformowała Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Z powodu zmniejszonej podaży pszenicy i oleju palmowego najszybciej rosną ceny zbóż i olejów roślinnych.

Stawki żywności w październiku rosły na świecie trzeci miesiąc z rzędu. Wyliczany przez FAO ogólny wskaźnik cen żywności był w październiku o 3 proc. wyższy niż we wrześniu i o 31,3 proc. niż w październiku 2020 r.

ceny żywności, Henryk kowalczyk, inflacja, ceny nawozów. środki do produkcji rolnej

Minister nie pozostawia złudzeń. Na święta żywność nie potanieje

Na święta ceny żywności nie spadną, bo jeszcze tak nie wzrosły - powiedział Henryk Kowalczyk, wicepremier, minister rolnictwa. Jak mówił, stawki będą rosły w przyszłym roku, bo w górę idą ceny środków do produkcji rolnej. Nowy...

Indeks cen zbóż wzrósł o 3,2 proc. w stosunku do września, a indeks stawek olejów roślinnych o 9,6 proc.

Światowe ceny pszenicy wzrosły w październiku o 5 proc. i były o ponad jedną trzecią wyższe niż przed rokiem. Przyczyną są mniejsze zbiory u największych eksporterów tego zboża: Kanady, Rosji i Chin - wyjaśnia FAO. Szczególnie mocno zmniejszyła się dostępność pszenicy wyższej jakości, np. twardej pszenicy durum, z której produkowany jest makaron. Wzrosły też ceny jęczmienia i ryżu.

Do rekordowego poziomu cen olejów roślinnych przyczynił się głównie wzrost stawek oleju palmowego, napędzany obawami o zmniejszenie produkcji tego tłuszczu w Malezji. Przyczyną problemów z produkcją oleju palmowego jest tam niedobór pracowników migracyjnych w tym sektorze. Z powodu rosnącego zapotrzebowania rosły także ceny oleju sojowego, rzepakowego i słonecznikowego.

O 2,2 proc. wzrósł wskaźnik cen produktów mlecznych. Na świecie drugi miesiąc z rzędu drożało masło i mleko w proszku, ceny sera pozostawały natomiast na podobnym poziomie.

W październiku spadł za to indeks stawek mięsa i cukru. W wypadku mięsa było to spowodowane zmniejszonym popytem na wieprzowinę w Chinach oraz rosnącymi obawami dotyczącymi szerzenia się choroby szalonych krów wśród brazylijskiego bydła. Cena cukru spadła od września, ale nadal jest o ponad 40 proc. wyższa niż rok temu, głównie z powodu niepokojów o spadek produkcji w Brazylii - informuje FAO.

Do wzrostu cen żywności odczuwanych przez konsumentów, oprócz wyższych cen samych produktów spożywczych, przyczynia się wzrost kosztów energii i transportu - przypomina z kolei agencja AP.
 

Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu