Borówka hitem eksportowym. Jesteśmy europejskim potentatem

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
27-06-2018,10:55 Aktualizacja: 27-06-2018,11:06
A A A

Polska jest siódmym producentem borówek na świecie - poinformowała we wtorek Dominika Kozarzewska z Fundacji Promocji Polskiej Borówki. Jest to nasz drugi - po jabłkach - owoc eksportowy.

Moda na borówkę amerykańską przyszła z Ameryki i Kanady ponad 40 lat temu. W tym czasie powstały nowe odmiany tej jagody, a nasz kraj stał się jej czołowym producentem.

Jak mówiła Kozarzewska podczas konferencji prasowej, w tym czasie, borówka stała się dobrem narodowym i nie jest już "amerykańską", a polską jagodą.

borówka amerykańska, Chorwacja, borówka, zakup ziemi, plantacja borówki amerykańskiej, Dar Blue

Polacy będą uprawiać borówkę w Chorwacji

Polsko-chorwacka spółka Dar Blue założyła plantację borówki amerykańskiej w chorwackiej miejscowości Dereza. Rocznie będzie się tam zbierać do 400 ton borówek - informuje polska ambasada w Zagrzebiu. Czynnikiem przemawiającym...

Produkcja borówki w Polsce sięga 16 tys. ton, co daje nam siódme miejsca na świecie. Aż 80 proc. zbiorów jest eksportowana do 25 krajów na czterech kontynentach.

- Owoce trafiają na najbardziej wymagające rynki - zaznaczyła Kozarzewska. Dodała też, że pod względem wartości, jest to drugi nasz - po jabłkach - owoc eksportowy. Największym importerem borówek z Polski jest Wielka Brytania.

Owoce są głównie spożywane w formie świeżej, ale można jest mrozić, suszyć czy przerabiać na sok i dżemy.

Spożycie borówki rośnie na całym świecie. Jest to niezwykle cenny owoc nie tylko ze względu na walory smakowe, ale głównie z powodu jego właściwości prozdrowotnych - przekonywała ekspertka Fundacji Emilia Szczęsna.

borówka amerykańska, Michał Lachowicz, Appolonia

Polska to kraj... kwitnącej borówki. Na tym można zarobić

Rośnie podaż, rośnie popyt, a głośnego narzekania na ceny nie słychać. To sytuacja niezwykła wśród polskich producentów owoców.   - Mamy wysyp plantacji borówek amerykańskich, ale to owoce, które sprzedają...
Według różnych badań, owoce borówki są najbogatszym źródłem antyoksydantów (przeciwutleniaczy) wśród wszystkich owoców i warzyw. Usuwają one toksyny z organizmu i pomagają zabiegać chorobom nowotworowym, układu krążenia, regenerują mózg i układ nerwowy.

- Ponadto korzystanie wpływają na wzrok i młody wygląd skóry, redukują cholesterol, obniżają wysokie ciśnienie - wyliczała Szczęsna.

30 czerwca o godz. 11 na warszawskim Żoliborzu, na Targu Śniadaniowym zaplanowano obchody Dnia Polskiej Borówki. Przewidziano prezentacje na temat walorów borówki oraz degustacje owoców i soków borówkowych. Tego lata, czyli podczas sezonu zbiorów borówki tj. od lipca do września będzie prowadzona kampania edukacyjna dla konsumentów zachęcająca ich do większego spożycia tego owocu.

M.in. o walorach borówek można przeczytać na stronie internetowej latozborowkami.pl. Jest ona finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj