Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 12 pasujących wyników.
HPAI przyczyną likwidacji niemal 100 tys. kur niosek
Główny lekarz weterynarii poinformowało o stwierdzeniu dwóch ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu. Ogniska numer 25 i 26 zostały stwierdzone na postawie...
więcejHPAI. Wirus wykryty u indyków i kur niosek
Wirus grypy ptaków ponownie został potwierdzony w dwóch gospodarstwach utrzymujących drób. Hodowcy utrzymywali w nich indyki rzeźne oraz kury nioski. Główny lekarz...
więcejDrób lubi groch i bobik. Wyniki badań są obiecujące
Nasiona roślin strączkowych mogą być wykorzystywane w żywieniu drobiu. Wiele przeprowadzonych badań wskazuje, że skarmianie ich u kurcząt rzeźnych oraz kur nieśnych niesie za sobą korzyści. - Groch...
więcejJaj wylęgowych zaczyna brakować? Pisklęta pilnie poszukiwane
Hodowcy drobiu, ale również przetwórcy, obawiali się trudnej sytuacji na rynku jaj. Tymczasem, jak informuje TVP 1, sytuacja szybko ulega poprawie. Wylęgarnie jeszcze niedawno miały...
więcejJaja są w cenie, a będą jeszcze droższe
Potencjał produkcji jaj w Polsce od kilku miesięcy systematycznie maleje. Dzieje się tak wskutek zmniejszenia liczby młodych kur nieśnych mierzonej wylęgami piskląt. Liczba młodych kur nieśnych...
więcejCeny jaj mogą wzrosnąć przed świętami
Jaja w tym roku mogą zdrożeć w okresie poprzedzającym Wielkanoc. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz zaleca konsumentom, aby nie czekali do ostatniej chwili z ich zakupem. Krajowa Izba...
więcejProducenci jaj liczą, że ceny mocno pójdą w górę
Ostatni kwartał każdego roku jest jednym z najlepszych okresów pod względem cen uzyskiwanych przez hodowców kur nieśnych. Właśnie nastał ten czas, ale producenci jaj oczekują, że...
więcejJaja na Wielkanoc będą wyjątkowo tanie. Wszystkiemu winna nadpodaż
Dla producentów jaj w Polsce rosnący popyt w okresie poprzedzającym Wielkanoc nie jest powodem do radości. Jaj na rynku jest zbyt dużo, a ceny uzyskiwane przez hodowców są raczej...
więcejSą najnowsze prognozy producentów jaj dotyczące systemów chowu
W roku 2026 ponad 58,5 proc. jaj produkowanych w Polsce będzie pochodziło z chowu klatkowego - wynika z badania przeprowadzonego przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz wśród...
więcejNajwięcej jaj wciąż produkuje się w systemach klatkowych
Około 55 proc. jaj w Unii Europejskiej produkowanych jest w systemach klatkowych. 26 proc. wytwórczości pochodzi z systemu ściółkowego, 14,5 proc. z wolnowybiegowego, a ekologiczna...
więcejGrupa Eurocash do 2025 r. wycofa jajka z chowu klatkowego
Grupa Eurocash poinformowała w piątek o decyzji wycofania do 2025 r. ze sprzedaży jaj klatkowych. Jest to już kolejna sieć sklepów, która rezygnuje z tzw. "trójek". Na...
więcejSygnały kur nieśnych
„Sygnały Kur Nieśnych” to praktyczny poradnik prowadzenia stad rodzicielskich i towarowych kur nieśnych. Przekazuje wskazówki dla producentów dotyczące dobrych praktyk...
więcej