Modyfikowana pszenica o większym ziarnie

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: (ala) | redakcja@agropolska.pl
15-12-2020,9:50 Aktualizacja: 15-12-2020,10:11
A A A
Naukowcy z Uniwersytetu w York w Anglii stworzyli nową zmodyfikowaną odmianę pszenicy, która dzięki większemu ziarnu plonuje wyżej nawet o 12%, w porównaniu do odmian konwencjonalnych. Odkrycie to ma pomóc sprostać wyzwaniu rosnącego zapotrzebowania na żywność.
 
Większość dotychczasowych ulepszeń polegała na zwiększaniu liczby ziaren w trakcie hodowli odmian pszenicy. Wskazywano jednak, że większe plony powinny móc być uzyskiwane także poprzez produkcję roślin o większych ziarnach. Do tej pory problem polegał jednak na tym, że w momencie, gdy udawało się osiągnąć większe ziarniaki, to jednocześnie malała ich liczba. 
 
pszenica GMO, odmiana pszenicy odporna na suszę, GMO, glufosynat sodowy, Argentyna

Pszenica GMO odporna na suszę otrzymała zatwierdzenie

Argentyna jako pierwszym kraj na świecie, zatwierdziła do komercyjnego użytku odporną na suszę pszenicę GMO - HB4 - rodzimej firmy Bioceres SA, która wyhodowała ją we współpracy z francuską firmą Florimond Desprez.   ...
Naukowcom z Uniwersytetu w York udało się rozwiązać ten problem poprzez bezpośrednią modyfiakcję w młodym rozwijającym się ziarnie polegającą na zwiększeniu ilości białka kontrolującego tempo wzrostu roślin. 
 
- Zrobiliśmy to, zwiększając poziom białka zwanego ekspansyną, które jest głównym wyznacznikiem wzrostu roślin. Skierowaliśmy tę modyfikację tak, aby była ograniczona do rozwoju ziarna pszenicy i jesteśmy zachwyceni wynikami - wyjaśnia profesor Simon McQueen-Mason z Uniwersytetu York.  
 
W rezultacie powstały rośliny, które produkowały ziarno nawet o 12% większe niż w przypadku odmiany konwencjonalnej. W doświadczeniach polowych przeprowadzonych w Chile przez zespół współpracującymi z naukowcami z York udowodniono, że uprawa tej pszenicy nie skutkowała spadkiem liczby ziaren i dawała wyższe plony. 
 
Zespół szuka teraz sposobów udostępnienia tych badań rolnikom i szerszemu przemysłowi. Nie będzie to jednak dotyczyć rolników z Europy, gdzie uprawa odmian GMO jest zabroniona. 
 
Pszenica jest jedną z najważniejszych roślin na świecie w kontekście żywienia ludzi. Dlatego przy stale rosnącej populacji ważne jest dążenie do zwiększania jej plonów. 
 
Hodowcy pszenicy ciężko pracują, aby zwiększyć plony i sprostać światowemu popytowi, ale od czasu „zielonej rewolucji” w latach 60. tempo wzrostu plonów zwalnia i wynosi obecnie mniej niż 1% rocznie - zaznacza w komunikacie uniwersytet. 
 
  •  Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz

 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj