Jęczmień browarny daje radę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Dr inż. Arkadiusz Artyszak I artyszak@apra.pl
25-10-2017,7:00 Aktualizacja: 20-10-2017,14:38
A A A

Esma to najlepiej plonująca odmiana jarego jęczmienia browarnego na przeciętnym poziomie agrotechniki w badaniach PDO w 2017 r. Na wysokim poziomie agrotechniki najlepiej wypadła odmiana Bente.

Na przeciętnym poziomie agrotechniki (a1) plon wzorca wyniósł 69,7 dt/ha i był nieco większy niż rok wcześniej (65,2 dt/ha), ale niższy niż w 2015 roku (73,6 dt/ha). Na wysokim poziomie agrotechniki plon wzorca w 2017 r. był większy niż w dwóch poprzednich latach i wynosił 79,9 dt/ha, gdy w 2016 r. 72,5 dt/ha i w 2015 r. 79,2 dt/ha.

słodownie, słód, jęczmień browarny, sejmowa komisja rolnictwa, przemysł piwowarski

Słodowni coraz mniej, a jęczmienia browarnego i tak brakuje

Z jednej strony w Polsce jest za mało słodowni, które kiedyś masowo zamykano, zaś z drugiej te istniejące narzekają na brak surowca, czyli jęczmienia browarnego. Na temat udziału przemysłu piwowarskiego w gospodarce i jego znaczenia dla...

Plonowanie odmian jęczmienia jarego browarnego

na przeciętnym poziomie agrotechniki a1:

  • Esma - 103 proc. wzorca;
  • Britney - 102 proc.;
  • KWS Cannton - 102 proc.;
  • Bente - 102 proc.;
  • RGT Planet - 102 proc.;
  • KWS Irina - 101 proc.;
  • Xanthe - 101 proc.;
  • KWS Dante - 100 proc.;
  • KWS Fabienne - 99 proc.;
  • Accordine - 97 proc.;
  • SU Lolek - 97 proc.;
  • Ovation - 96 proc.;
  • RGT Baltic - 96 proc.;
  • Olympic - 95 proc.;
  • Uta - 95 proc.

jęczmień, kłosy, łan, plantacja

Na co zwracać uwagę przy uprawie jęczmienia jarego browarnego?

Wymagania jęczmienia jarego są różne w zależności od jego przeznaczenia. Jęczmień browarny ma większe wymagania glebowe i przedplonowe, niż jęczmień paszowy. Najwyższe plony jęczmienia jarego uzyskuje się na glebach kompleksu pszennego,...

na wysokim poziomie agrotechniki a2:

  • Esma - 102 proc. wzorca;
  • Britney - 103 proc.;
  • KWS Cannton - 102 proc.;
  • Bente - 104 proc.;
  • RGT Planet - 102 proc.;
  • KWS Irina - 102 proc.;
  • Xanthe - 101 proc.;
  • KWS Dante - 102 proc.;
  • KWS Fabienne - 100 proc.;
  • Accordine - 97 proc.;
  • SU Lolek - 95 proc.;
  • Ovation - 99 proc.;
  • RGT Baltic - 98 proc.;
  • Olympic - 96 proc.;
  • Uta - 100 proc.

W zakresie wartości wskaźnika 5,50-6,74 wartość browarna ziarna oceniana jest jako dobra, 6,75-7,99 jako dobra do bardzo dobrej, a w zakresie 8,00-9,00 jako bardzo dobra.

O jakości browarnej odmiany decyduje jakość ziarna (zawartość białka i energia kiełkowania) oraz  jakość słodu (ekstraktywność, liczba Kolbacha, stopień odfermentowania, lepkość brzeczki i siła diastatyczna).

Ranking odmian pod względem wskaźnika wartości browarnej (w skali 9-stopniowej):

Ułatwienia dla producentów jęczmienia browarnego

Producenci rolni będący płatnikami podatku VAT są w trudniejszej sytuacji niż ci, którzy go nie płacą. Ciążą na nich powinności związane z prawidłowym wystawianiem faktur za dostarczane płody rolne.  Z uwagi na specyfikę umów...

 

  • RGT Baltic - 8,10;
  • Accordine - 7,95;
  • Uta - 7,95;
  • RGT Planet - 7,80;
  • KWS Fabienne - 7,40;
  • Xanthe - 7,20;
  • Esma - 7,0;
  • KWS Irina - 6,95;
  • SU Lolek - 6,85;
  • Olympic - 6,55;
  • Ovation - 6,55;
  • KWS Cannton - 6,25;
  • KWS Dante - 6,10;
  • Britney - 6,05;
  • Bente - 6,0;
  • Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz
Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu